Ermenistan ordusunun Azerbaycan halkına yönelik füzeli saldırılarında çoluk çocuk onlarca kişi can verirken, dünyanın tepkisi yine cılız oldu. Birleşmiş Milletler (BM) tepkisini 'güçlü kınama' ile dile getirdi. BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, Ermenistan'ın Gence'ye düzenlediği füze saldırısına ilişkin, yaptığı açıklamada, Genel Sekreter Antonio Guterres'in devam eden çatışmalardan derin endişe duyduğunu söyledi. 3 haftadır süren çatışmaların yükünü sivil nüfusun çektiğine işaret eden Haq, ''Sivillerin yaşadığı bölgelere yönelik her türlü hedefi ve saldırıyı güçlü bir şekilde kınıyoruz'' dedi.
28 yıldır Ermenilerin elinde esir olan Şamhalov İmran, ayakları zincirli şekilde bulundu
Guterres de Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ve her iki tarafa da ateşkesin tam olarak uygulanması konusunda net mesaj verdiğini kaydetti.
Ermenistan'ın Azerbaycan'ın Gence kentine düzenlediği füze saldırısı sonrası açıklama yapan Avrupa Birliği (AB) Sözcüsü Peter Stano da "AB, Azerbaycan'ın Gence kentine gece düzenlenen ve sivillerin ölmesi ve yaralanmasına neden olan saldırılardan üzüntü duymaktadır" dedi. Sivillerin ve sivillere ait tesislerin hedef alınmasının bütün taraflarca sonlandırılması gerektiğini ifade eden Stano, "10 Ekim'de varılan ateşkese gecikmeksizin tam olarak uyulmalıdır" açıklamasını yaptı.
Ermenistan'ın alçakça saldırısı New York'ta protesto edildi
Azerbaycan ile Ermenistan arasında kurulan ateşkes masasına ev sahipliği yapan Rusya'dan da, 10 Ekim'den alınan Dağlık Karabağ'daki cenazelerin ve esirlerin değişimini öngören insani amaçlı "ateşkes" kararına uyulması istendi. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile telefonda görüşen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, sivil can kayıplarının hiçbir koşulda kabul edilemez olduğunu söyledi.
Ermenistan'ın öldürdüğü 15 yaşındaki Nigar'ın fotoğrafı ortaya çıktı. Bugün onun doğum günüydü
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'dan Ermenistan'ın saldırganlığına yönelik taraflı bir açıklama geldi. Ülkesindeki bir radyo kanalına konuşan Pompeo, "Ermenilerin Azerbaycanlıların yaptıklarına karşı kendilerini savunabileceklerine dair umutluyuz" dedi. Tarafların ateşkese varıp masaya oturmalarına ve bu "tarihi" ve "karışık" sorunu çözmelerine dair umudunu da dile getiren ABD Dışişleri Bakanı, Azerbaycan'a verdiği destek nedeniyle Türkiye'ye yönelttiği eleştirisini de yineledi. Pompeo, "Şimdi de Türkler var. Devreye girip Azerbaycan'a kaynak sağlayarak mevcut riski ve Dağlık Karabağ denilen bu yer nedeniyle yaşanan tarihi savaştaki ateş gücünü artırdılar" ifadelerini kullandı.
ABD'de "ana akım basın" olarak nitelendirilen medya da Ermenistan'ın Gence'ye düzenlediği balistik füze saldırısında aralarında çocukların da olduğu birçok sivilin yaşamını yitirmesini manşetlerine taşımadı. New York Times, Wall Street Journal ve CNN gibi basın kuruluşları, saldırıya dair ne ana sayfalarında ne de dünya sayfalarında herhangi bir habere yer vermedi.
Azerbaycan, Ermenistan savaş uçağını düşürdü
Azerbaycan ordusu, Ermenistan ordusunun sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine 27 Eylül'de karşı saldırı başlatmıştı. Ermenistan ve Azerbaycan, Moskova'da yapılan görüşmelerde, 10 Ekim'den itibaren Dağlık Karabağ'daki cenazelerin ve esirlerin değişimini öngören insani amaçlı "ateşkes" kararı almıştı. Ermenistan ordusunun, ateşkesin üzerinden 24 saat geçmeden Azerbaycan'ın Gence kentine füzelerle saldırması sonucu 10 kişi ölmüş, 35 kişi yaralanmıştı. 15 Ekim'de de Terter kentinde defin töreni için mezarlığa giden sivillere yönelik düzenlenen saldırıda, 4 kişi hayatını kaybetmiş, 4 kişi de yaralanmıştı. Son olarak Ermenistan, Gence'ye füzelerle bir saldırı daha düzenlemiş, 13 sivil yaşamını yitirmiş, 50'nin üzerinde sivil yaralı olarak enkaz altından çıkartılmıştı.
Koronavirüs ve Zatürre aşısı nedir?