Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre, Dünya Sağlık Örgütü, Cenevre'de yaptığı açıklamada, geçen yıl 207 bin insanın kızamık yüzünden yaşamını yitirdiğini duyurdu.
SON 20 YILIN EN YÜKSEK RAKAMINA ULAŞTI
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, kayıtlara geçirilmiş kızamık vakalarının sayısı, 2019'da 870 binle son yıl 20 yılın en yüksek rakamına ulaştı. Bir ülkede insanların kızamıktan korunması için çocuk ve yetişkinlerin en az yüzde 95'inin kızamık aşısı olması gerekiyor. Ancak DSÖ'ye göre aşı olanların oranı bundan düşük.
KIZAMIK YAYILMAYA DEVAM EDİYOR
26 ülkede yaklaşık 94 milyon insanın korona virüs krizi yüzünden kızamık aşısı olamadığına dikkat çeken Örgüt, bu nedenle birçok ülkede şu sıralar kızamığın yayıldığını belirtiyor. Bu ülkelerin başında Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi gelişmekte olan ülkeler geliyor. Birçok ülke pandeminin yayılmasını frenlemek için sınırlarını kapatarak mali kaynaklarını Covid-19'la mücadeleye kaydırdı.
BELİRTİLERİ NELER?
Kızamığa yakalananlarda ateş, öksürük, nezle ve eklem ağrıları gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde ciltte kırmızı lekeler oluşuyor. Hastaların yüzde 7-8'si ateşli havale geçiriyor. Hastalık bağışıklık sistemini zayıflattığı için ölümle sonuçlanabilecek menenjite (beyin zarı iltihabı) de yakalanma tehlikesi doğabiliyor.
TEDAVİSİ YOK
Morbilli adı verilen virüsün neden olduğu kızamık hastalığının ilaç tedavisi yok. Çok bulaşıcı olan bir hastalık olan kızamıktan sadece aşı yoluyla korunmak mümkün.
DSÖ, pandemi nedeniyle kızamık aşısı olunmasına yönelik kampanyaların olumsuz etkilenmesinden endişe ediyor.
Kanser hastaları nasıl beslenmeli?
Bebeklerde en sık görülen hastalıklar
GOP Avrasya Hastanesinin Pandemi sürecindeki çalışmaları
Berat Albayrak Cumhurbaşkanı adaylığına mı hazırlanıyor? Orhan Uğuroğlu açıklıyor
Tarihe not düşsün Ergenekon davasında yaşananları bir bir anlattı
Depremde ölmemek için kaç para maaş almalısınız?