Dünya nüfusunun yarısı gripten etkilenebilir

Dünya nüfusunun yarısı gripten etkilenebilir

Dünya nüfusunun yarısı gripten etkilenebilir

Avrupa Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele ve Kontrol Merkezi, H1N1 Grip A adı verilen gribin  salgını durumunda, dünya nüfusunun yarısına yakınının virüsten etkilenebileceğini bildirdi.

Merkezde görevli Angus Nicoll, 1918’deki İspanyol gribi, 1957’deki Asya gribi ve 1968’deki Hong Kong gribi nedeniyle dünya nüfusunun yüzde 25-30’unun hastalandığını hatırlattı. Bu tarihlerde virüsü kapsa bile dünya nüfusunun üçte birinin hastalanmadığını söyleyen Nicoll, ancak virüsün bulaşma oranının yüzde 50 kadar olduğunu ifade etti.  Bu griplere yakalananların yaklaşık yüzde 4’ünün hastanede tedavi edilmesi gerektiğini belirten Nicoll, 1957 ve 1968’de hastalananlardan ölenlerin oranının yüzde 0,2 olduğunu vurguladı.

Birçok kişi etkilenecek
İspanyol gribi salgınınınsa “olağandışı bir salgın” olduğunu ve ölüm oranının yüzde 2-3’ü bulduğunu söyleyen Nicoll, “Aynı şeyin tekrar görüleceğini söylemek istemiyorum” dedi. Ancak Nicoll, H1N1’in yeni bir virüs olduğuna dikkati çekerek, “Birçoğumuzun şu an bağışıklığı yok. Birçok kişi etkilenecek, bu kişilerden üçte biri kadarında belirtiler görülmeyecek, birçok kişi hafif, pek azı ağır belirtiler gösterecek ve pek azı yaşamını yitirecek” diye konuştu. 

Güney Kore’de
ilk H1N1 vakası
Hızla tüm dünyaya yayılan H1N1 virüsüne, Güney Kore’de de rastlandığı bildirildi. Güney Kore haber ajansı Yonhap, bir süre önce Meksika’yı ziyaret eden  51 yaşındaki bir kadında domuz gribi saptandığı ve testlerin, adı açıklanmayan kadının H1N1 taşıdığını doğruladığını duyurdu. Salı gününden beri hastalığı kaptığından şüphe edilenler listesinde yer alan ve karantinada tutulan kadının hastaneden taburcu olacak kadar iyileştiği kaydedildi. Yonhap, domuz gribi olduğundan şüphe edilen diğer 2 kişide ise testlerin negatif çıktığını aktardı.

Kanada’da bir  okul daha kapatıldı  
Kanada’da H1N1 virüsü saptanan hasta sayısı 51’e yükselirken, British Colombia eyaletindeki bir ilkokul daha şüpheli vaka görülmesi nedeniyle kapatıldı. British Colombia Eyaleti Başbakanı Gordon Campbell, Decker Lake ilkokulunda 20 öğrencide domuz gribi belirtileri saptandığını ve okulun tedbiren kapatıldığını açıkladı. Daha önce de 500 öğrencili Beairsto ilkokulu, Meksika’dan tatilden dönen bir öğrencide domuz gribi saptanması üzerine öğretimen 1 hafta ara vermişti. Bu arada, Kanada Halk Sağlığı Direktörü David Buttler-Jones, “Salgını sonbahara doğru yenebileceğimizi düşünüyorum. Bu süre içinde salgına karşı bir aşı geliştirilmesini ümit ediyorum” diye konuştu.

Yüzlerce kişi
otelde hapis
 
Hong Kong’daki Metropark Oteli’nde kalan  bir Meksikalı’da H1N1 virüsü saptanınca, oteldeki yüzlerce turist ve çalışan karantina altına alındı. Karantiya alınan oteldeki yüzlerce kişi hapis hayatı yaşamaya başladı. Otelin lobisindeki sağlık görevlileri durumu yakından izlerken, konuklar yiyeceklerini alarak odalarına çıkıyor. Otelin etrafında ise 10  kadar maskeli polis güvenlik önlemi almış durumda. Otelde kalanların sağlık taraması ve durumları netleşene kadar kimse otelden çıkarılmıyor.

H1N1’in
etkilediği ülke
ve hasta sayısı

Meksika’da başlayıp dünyanın birçok ülkesine yayılan H1N1 virüsünün görüldüğü ülke ve hasta sayısı artmaya devam
ediyor. Meksika’da H1N1 virüsü taşıdığı kesinleşen vaka sayısı 397, şüpheli vaka sayısı 2500 olurken, bu hastalıktan ölenlerin sayısı ise 16 oldu. ABD’de kesinleşen vaka sayısı 145, şüpheli vaka ise yok. Bu hastalıktan ABD’de 1 kişi hayatını kaybetti. Hastalıktan etkilenen ülkelerle ilgili son durum şöyle: