NTV'de yer alan habere göre, bilim insanları, Dünya’ya benzer niteliklere sahip atmosfer ve suyun bulunduğu 45 gezegen bulduklarını bildirdi. İsveç Luleå Teknoloji Üniversitesi'nden uzmanlar, uzayın derinliklerdeki galaksilerin atmosferlerini inceleyerek yaşanabilirliğini belirlemenin yeni bir yolunu buldu.
Araştırmacılar, atmosferlerdeki kimyasalların Dünya’daki ne kadar benzediğini belirlemek için gezegenlerin sıcaklıklıklarını ve maddelerin uzaya ne kadar sürede salındığını analiz ederek atmosfer türlerini sınıflandırdı.
GEZEGENLERİN ETRAFINDAKİ KİMYASALLAR İNCELENDİ
Şu anda, bir dış gezegenin yaşama ev sahipliği yapma yeteneğini belirlemek için atmosferlerinin sınırlı ve düşük çözünürlüklü fotoğrafları ile spektral bilgileri kullanılıyor. Ekip, bunun önüne geçebilmek için yaşanabilir dünyaların 'kısa bir listesini' oluşturmak adına 'gazların kinetik teorisini' (gazların atmosferde nasıl hareket ettiğine ilişkin bilgiler bütünü) ve şu anda bilinen dış gezegenlerin atmosferlerinde tutulan olası kimyasalların bir listesini kullandı.
Araştırmacılar daha sonra bilinen dış gezegenlerin 55’ini yeni metodu kullanarak inceledi. Söz konusu gezegenlerin yalnızca 17'si, İsveçli araştırmacılar tarafından 'Dünya benzeri' olarak tanımlanan kriterleri karşıladı, ancak ekip, araştırmalarını genişlettiğinde kriterlerini karşılayan 28 gezegen daha buldu. Bu da toplamda 45 gezegenin Dünya’ya benzer özelliklere sahip olduğunu gösterdi
45 GEZEGEN DÜNYA BENZERİ ÖZELLİKLERE SAHİP OLABİLİR
“Proceedings of the Royal Society A” dergisinde yayımlanan çalışmanın yazarları, "Tespit edilen dış gezegenler hakkındaki mevcut bilgilerimize dayanarak, bunların 45'inin yaşanabilirlik çalışmaları için iyi adaylar olduğu sonucuna vardık. Bu dış gezegenler Dünya benzeri atmosferlere sahip olabilir ve sabit sıvı suyu muhafaza edebilir” ifadelerini kullandı.
KEŞİF ARAÇLARI BU DOĞRULTUDA ÇALIŞABİLİR
Bilim insanları, mevcut CHEOPS ve kısa bir süre sonra araştırma yapmaya başlayacak James Webb teleskopu dahil olmak üzere gelişmiş yer ve uzay tabanlı görevlerin bu araştırmayı kullanarak keşif yapabileceğini söyledi. Bununla birlikte araştırmacılar, yaşanabilir dış gezegenleri tespit etmenin zor olduğunu, çünkü yıldızlar arasındaki uçsuz bucaksız mesafelerin sadece bir araştırmayla ortaya çıkarılamayacak karmaşık bir yapıya sahip olduğunu vurguladı.
POTANSİYEL OLARAK YAŞANABİLİR EN YAKIN DIŞ GEZEN PROXIMA B
Öte yandan , bilim insanları potansiyel olarak yaşanabilir bir atmosfere sahip en yakın dış gezegenin, Proxima Centauri yıldızının 40 trilyon kilometre uzakta bulunan Proxima b olduğunu daha önce açıklamıştı.
YOLCULUK MEVCUT İMKANLARLA 17 BİN 157 YIL SÜRÜYOR
Ancak, NASA'nın Juno sondasının Jüpiter'e yaklaşırken saatte 165 bin aklaştığı düşünüldüğünde, Proxima B’ye ulaşmanın Dünya’dan 17 bin 157 yıl alacağı düşünülüyor.