Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) görevi, 2018 yılının Nisan ayında NASA'nın Kepler Uzay Teleskobu'nun devamı olarak başlatıldı. Uzay aracı uzak yıldız sistemlerini incelemek için düşük parazitli kameralar kullanıyordu. Yıldızların önünden geçen gezegen veya başka cisimleri, bu yıldızların ışığına uyguladıkları tutulma sayesinde görebiliyorduk. Keşfedilenlerin bir kısmı, birtakım yaşam biçimleri barındırabilen yaşanabilir gezegenler olabilir.
Bu arada, 2015 yılında başlatılan Breakthrough Listen (BL) projesi, akıllı yaşamın göstergesi olabilecek en yakın binlerce yıldızdan gelen radyo sinyallerini denemek ve tanımlamak için dünyanın önde gelen gözlemevlerini kullanıyor. Yani, ikisi ortak çıkarları paylaşıyor.
Çarşamba günü duyurulan TESS ve BL arasındaki yeni işbirliğinde TESS, arama stratejilerini geliştirmek için BL’in gezegensel uyum konusundaki uzmanlığından yararlanmaya çalışacak ve BL, garip düzensiz dalgalanmalar için TESS'in mevcut verilerini analiz edecek.
Günümüzün temel gezegen saptama yöntemi, ışıkta geçici bir karartmaya neden olur. Bu karartmalar gezegenin yörüngesel yolundan dolayı aşağı yukarı tahmin edilebilirdir. Ancak bu karartma olayları tahmin edilemez olduğunda bazı şüpheler bunun, ışık yılı uzağında yapılan büyük ölçekli uzaylı yapılarının bir sonucu olabileceğini düşündürüyor. Dr. Andrew Siemion, Breakthrough Listen bilim ekibinin lideri, “Kepler uzay aracı tarafından keşfedilen Boyajian Yıldızı, vahşi, rastgele ışık dağılımları yapan, çeşitlilik gösteren bir nesne. Bu nesne büyük bir heyecan uyandırdı.” dedi.
İki ekip de, BL'ın Green Bank Teleskobu ve Parkes Teleskobu'ndaki birincil tesislerinden elde edilen verilerle ve dünyadaki diğer gözlemevleriyle birlikte çalışacak. Worden, “Dünyanın en güçlü SETI araştırmasının, dünya genelindeki ortak tesislerimizle birlikte, TESS ekibiyle ve en yetenekli gezegen av makinemizle işbirliği yapması heyecan verici.” dedi. “Evrendeki yerimiz hakkındaki en derin sorulardan birine cevap vermeye çalışırken, birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz: Yalnız mıyız?”