Bunu da aynı köyden çıkmış 4 kişinin yaşadıkları üzerinden okura aktarıyor. Bu köy; Trabzon''a bağlı Beşikdüzü ilçesinin Vardallı köyü.
Türkiyenin geçmişine ışık tutacak bu yolculuğun kahramanları da; Halistin Kukul, Ziya Yücesan, Hayrettin Kalaycı ve Yusuf Kukul. Kitapta ağırlıklı olarak 1950-1980 arasını esas aldığını ancak bu dönemin öncesi ve sonrasına da gittiğini belirten Mustafa Önsel 6. kitabı olan "1 Köy 4 Adam 6,5 Darbe" ile ilgili olarak şu bilgiyi veriyor:
"Belgemiz, yazılı kaynaklardan ziyade insan olacak, Evet, sadece insan. Dört adam... Kitabımın kahramanları, aynı köyden, benim köyümden... Özellikle 1960-1980 yılları arasının çilesini çekmiş insanlar. Kimi darbelere karışmış veya karıştırılmış. Kimi yoğunlukla gençler arasında yaşanan sıcak olayların, kavgaların, çatışmaların içinde olmuş. İşkence görmüş, cezaevinde yatmış, üniformasından, mesleğinden olmuş, mağdur edilmiş, her birinin hayatı filmlere konu olacak dört samimi adam...
68 kuşağı, 78 kuşağı... Ülkücü, Devrimci... Her iki pencereden de. O anlamda "Biz haklıyız, diğerleri kesin haksız" gibi kalıplar içine girmeden... Yaraları kaşımamaya itina göstererek ama olanı biteni de objektif olarak ortaya koymaya çalışarak. Onların fikirsel yaklaşımlarının kaynaklarına vurgu yaparak, onların üzerinden bir dönemin resmini yansıtmaya çalışacağım.
Yukarıda belirttim, kahramanlarımız aym köyden. O köy, nasıl bir köydür, özellikleri nedir onu da aktaracağız. O özel-liklerin sebebi de ortaya çıkacak. O zaman neler kaçırmışız daha iyi anlaşılacak... Ve bütün olan biten oyunlar, oyuncular... Ülke neye hazırlanıyor? Ne yapmalı? Tabi buna ilişkin genel çerçevede önermelerim olacak..."
Kitapta cevabını öğreneceğiniz dikkat çekici sorulardan bazıları şöyle:
*Harbiye''de "İnönü mü, Atatürk mü" çekişmesi... *"Harbiyeli Aldanmaz" çelengini Taksim''e bırakan ve Ergenekon''dan yargılanan general kimdi? *Ordu içindeki hangi subaylar Mahir Çayan''ı destekliyordu? *Erenköy''deki kontrgerilla karargahında neler yaşandı? *Fetullah Gülen ile Abdullah Öcalan''ın yolları nerede kesişti?
*Haydar Baş birlikte hapis yattığı solcular için ne dedi? *Yılmaz Güney ile aynı koğuşta kalanlar neler anlattı? *Babası 150''liklerden olan 27 Mayıs''ın etkili generali kim? *CIA ajanı, Mihri Belli''ye ne söyledi? *Kozmik Oda''da aranan neydi?
Kırmızı Kedi Yayınevi - Tel: 0212 244 89 82
TANIYANLARIN GÖZÜNDEN TÜRKEŞ
Milliyetçi Hareket''in Başbuğ''u Türkeş''in yakın çevresinde bulunmuş 91 kişi ile yapılan söyleşiler "Hatıralarla Alparslan Türkeş" adıyla kitaplaştırıldı. Farklı görüşlere mensup kişilerin Türkeş''le ilgili anılarına da yer verilen kitapta kişilerin siyasi görüşü önemsenmeden, objektif bir bakış açısı ortaya konuluyor. Erkan Özben ve Furkan Sin''in hazırladığı kitabı emekli Albay Hasan Atilla Uğur, okurlara şöyle takdim ediyor:
"...Ayağa kalktı ve duvarda asılı olan Atatürk''ün kalpaklı resmini işaret ederek, hiç unutmadığım o sözü söyledi: "Çocuklar, ben hayatım boyunca onun izinden gitmeye çalıştım, siz de onun yolundan ayrılmayınız."
Türkiye Cumhuriyeti tarihinin sıkıntılı ve hareketli ortamlarında yaşamış, hem asker hem de siyasetçi olarak döneme damgasını vurmuş, işkenceler ve hapisler görmüş bir şahsiyetin hikâyesidir bu kitap... Türk Milliyetçiliğinin "Irkçılık" olmadığını, binlerce yıllık muazzam bir kültür olduğunu dünyaya haykırmış bir liderin; kendisini tanıyanların gözünden anlatımının yapıldığı akıcı, bilgilendirici bir eserdir bu kitap...Yakın tarihimize damga vurmuş olan Alparslan Türkeş ve yaşadığı dönemi anlamak, bilmek için; görüşü ne olursa olsun bütün gençlerimizin okumalarını tavsiye ederim."
Alparslan Türkeş''in bilinmeyen özelliklerinin bulunduğu kitapta cevabı verilen sorulardan bazıları şunlar:
*Ermeni Lider Levon Ter-Petrosyan ile Paris''te ne görüştü? *Süleyman Demirel''i hapisten nasıl çıkardı? *Turgut Özal, neden elini sıkmadı? *Kimler cenazeme gelmesin dedi? *Cenazesini kim kıldırmak istedi? *Nasıl bir aile babasıydı?
Yenisey Kitap Tel:(0543) 796 14 02
***
HAFTANIN KİTABI:
Atatürk''e vefa borcu
Gazeteci yazar Neşe Doster, "Atatürk''e Hasret Mürekkepli Mektuplar" adlı yeni kitabını yazmakta yıllar önce kendisine yöneltilen, "Neden bir Atatürk kitabı yazmadınız? Yazmalısınız..." önerisinin etkili olduğunu belirterek şunları söylüyor: "Cumhuriyet değerlerine bağlılığımı coşkuya, mutluluğa, gurura dönüştüren Büyük Atatürk''e, O''nun mayaladığı sağlam Cumhuriyet hamurunda yoğrulmuş biri olarak borcumu ödemek istedim.Bu kitapla okudukça anladığım, anladıkça anlatmaya çalıştığım ve asla bitiremediğim "57 ciltlik dev eserin" büyük kahramanına şükranlarımı sunmak istedim. Özetle; bu kitap her konuda yol gösteren, ufuk açan, derde deva olan Atatürk''e duyduğum gönül borcumun, vefa borcumun ifadesidir. Eğitimin eğitim olduğu dönemde adı ATATÜRK olan üniversiteyi dereceyle bitirdim! Adı ATATÜRK olan öğretiye bir ömür verdim, hâlâ bitiremedim. Göz açıp "Atatürk" demişim. Gözümü açıp Cumhuriyet''i öğrenmişim. Tüm bu gerekçelerle, kahramanından ötürü mert ve yüce, içeriğinden ötürü sert ve zorlu bir konuyu seçmek kolay olmadı kuşkusuz!"
Tarihçi Kitabevi Tel:(0216) 418 68 86
***
Öldükten sonra
Hüsnü Arkan''ın kaleme aldığı, "Ölü Kelebeklerin Dansı" ölümünün on altıncı gününde anılarını yazmaya karar veren ve 35. gününde de aklını kemiren "Katil Kim?" sorusunu çözen bir anti kahramanın, Haldun''un serüveni. Ölüler dünyasında bir tek rüya görülebiliyor, Haldun da rüyasını görmeye başlar.
Rüyası onu nerelere götürecektir, ölüler dünyasındaki kelebekler gerçek mi yoksa hayal midir ve kelebeklerin kısacık yaşamları Haldun''un yaşamıyla nasıl bir benzerlik taşıyor?
Ölü Kelebeklerin Dansı, ölüm, yaşam ve rüyalar arasında gidip gelen ilginç bir roman.
Sia Kitap Tel:(0216) 550 18 81
***
KÜTÜPHANEMDEN:
Çok özel bilgilerle Mustafa Kemal
Nizayi Ahmet Banoğlu, çeşitli tarih dergilerinin yanısıra, yayınladığı Atatürk kitaplarıyla da isim yapmış bir tarihçi... Atatürk konusunda pek çok kitabı var. Bugün bahsetmek istediğim kitap da bunlardan biri. Kitabın adı: "Yayınlanmamış Belgelerle Atatürk / Siyasi ve Özel Hayatı-İlkeleri". İlk baskısı 1963''de yapılmış. Elimdeki ise 1981''de Atatürk''ün 100. Doğum Yılı dolayısıyla Gözen Yayınları tarafından yapılan ilaveli 2. baskı. Ölümünün 25. yıldönümü olan 1963 yılında UNESCO 10 Kasım''ı bütün dünyada Atatürk''ü Anma Günü ilan edince Banoğlu kitabının ilk baskısını yayımlamış. Aradan geçen yıllar içinde büyük ilgi görüp mevcudu tükenen kitap Atatürk''ün 100. Doğum Yılı olan 1981''de yeniden gündeme gelmiş. UNESCO''nun bu kez 1981''i bütün dünyada Atatürk Yılı ilan etmesi, Banoğlu''nu bu kitabı birtakım ilavelerle yeniden yayınlamaya teşvik etmiş. Eserinin önsözünde, Atatürk ile ilgili kitap yazmanın zorluğuna dikkat çeken Niyazi Ahmet Banoğlu şunları söylüyor:
"Atatürk hakkında eser vermenin herşeyden önce bir cesaret olduğunu kaydetmek isterim. Bu, sade benim fikir ve duyuşum da değildir. Büyük insanın hususi hayatına girebilen tek kadın Latife Hanım''ı (Uşaklıoğlu) on yıl önce Atatürk hakkında ilk olarak konuşturmaya muvaffak olduğum zaman bir ara şunları söylemişti:
-Ben de O eşsiz insan hakkında bir eser yazmak istedim. Önce, dünya büyüklerinin hayatlarını okudum. Fakat, her eseri okudukça, Atatürk daha çok büyüdü ve bir gün şuna kanaat getirdim ki; Atatürk yazılamaz"
(Ahmet Yabuloğlu)