DTP'li 54 başkan davalık!

DTP'li 54 başkan davalık!

DTP'li 54 başkan davalık!

* BÖLÜCÜBAŞI Öcalan’ın zehirlendiği iddialarıyla ilgili ortak açıklama yapan DTP’li 54 belediye başkanı, özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak. Başkanlar için 3’er yıla kadar hapis isteniyor.


DTP’li 54 belediye başkanı ağır cezada
Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın zehirlendiği iddialarıyla ilgili ortak açıklama yapan belediye başkanlarının, özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmalarına karar verildi. Diyarbakır 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetinde 4 Mart 2007 günü yaptıkları ortak açıklama nedeniyle haklarında, “Suçu ve suçluyu övmek” suçundan dava açılan dönemin DTP’li 54 belediye başkanı hakkında “görevsizlik kararı” vererek, dosyayı özel yetkili 5. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi. Mahkemenin gerekçeli kararında, 54 belediye başkanı adına açıklama yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in terör örgütü PKK’dan “Kürt muhalefeti” diye söz ettiği yolunda basında haberlerin çıktığı, bu gazetelerin de dosyada mevcut olduğu belirtildi. 

3 yıla kadar hapis

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanacak dönemin DTP’li 54 belediye başkanı hakkında, TCK’nın “Terör örgütünün veya amacının propagandasını yapmak” suçundan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Belediye başkanları arasında halen görevde olan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ile eski Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, eski Hakkari Belediye Başkanı Metin Tekçe, eski Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak, eski Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan da bulunuyor.


Sakık düzeltmeye çalıştı
Çanakkale’de yaptığı konuşmada “Cumhuriyeti kuranlar ve yönetenler, Çanakkale’de şehit düşenlere ihanet etti” diyen DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, sözlerinin maksadını aşan bir biçimde yorumlandığını iddia etti. Partisinin  TBMM’deki grup toplantısında, Yeniçağ’ın “DTP ağzına geleni söylüyor....Devlete savaş açtılar” başlıklı haberini inceledikten sonra yazılı bir açıklama yapan Sakık, “ihanet” kelimesini yanlışlıkla söylediğini öne sürdü.  Sözlerindeki kastının Mustafa Kemal Atatürk değil, 1920’lerin ’birlik ruhuna ve Çanakkale şehitlerinin anısına ters düşen ve Atatürk’ün etrafını kuşatan ittihatçı, tekçi-otoriter yönetim tarzı “ olduğunu kaydeden Sakık, “Herkesin, Çanakkale’de yaşamlarını yitiren Anadolu halklarının yiğit gençlerinin anısına uygun hareket etmesi ve Mustafa Kemal’in 1920’lerde ortaya koymuş olduğu o birlik, bütünlük ve halkların kardeşliği tavrına sahip çıkması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Türk: Diyalog çağrımız Başbakan’a ağır gelmiş
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan randevu talepleri ile ilgili, “Anlaşılan o ki diyalog çağrımız, Sayın Başbakan’a ağır gelmiştir” dedi. Türk, partisinin Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, Hükümet cephesinden, Kürt sorununun çözümüne iyi işaretler gelmediğini öne sürdü. Başbakan Erdoğan’ın, bu konuda, umursamaz tavır içinde olduğunu iddia eden ve bazı açıklamalarını eleştiren Türk, “(Randevu verecektim. Şehit haberi geldiği için vazgeçtim...) İyi de Sayın Başbakan, biz de zaten bu nedenle görüşme talep etmedik mi? Bir kez daha altını çiziyorum, biz yaşanan bu çatışmalı ortamın son bulması ve gençlerimizin ölmemesi için görüşme istedik. Başbakan, bizimle diyalog kurmayı deneseydi, mesajları birinci elden alma fırsatı bulacaktı.”