DTP şimdi de etnik sayım peşine düştü

DTP şimdi de etnik sayım peşine düştü

DTP şimdi de etnik sayım peşine düştü

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, 2011 sonunda sayım yapacak olan TÜİK’in etnik sayım yapmasını istedi. Kaplan, “Etnik kökenin yanı sıra din ve mezhep de sorulsun. Gerçek ortaya çıksın” dedi.

Etnik sayım peşindeler
PKK açılımında yeni bir aşamaya gelindi. DTP’li Hasip Kaplan, vatandaşların etkin kökenlerinin belirlenmesi için sayım yapılmasını istedi. Kaplan, “Bu sayımda din ve mezhepler de sorulsun” dedi

Haber: Fatih Erboz
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, PKK açılımı konusunda bir adım daha atarak, “Etnik sayım yapılsın” dedi. Kaplan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 2011 sonunda sayım yapacak olan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), vatandaşların etnik kökenlerine göre sayılarını tespit etmesi gerektiğini savundu. Kaplan, bu önerisinin gerekçesini açıklarken, “1965’teki sayımda yurttaşlara kökenleri ve dinleriyle ilgili sorular da sorulduğunu” kaydetti. Bu araştırmada etnik kökenin yanı sıra kişiye dini ve mezhebinin de sorulması gerektiğini belirten Kaplan, “Herkes kendini sayıyor, bakıyorsunuz toplamda nüfus 200 milyona çıkıyor. Şimdi de aynı şekilde sorulsun ve kim ne kadar gerçek çıksın ortaya” dedi.

Talepleri için önemliymiş
Kaplan, söyle konuştu: “Bu Türkiye için müthiş bir sonuç ortaya çıkar. Eğitimden kültürel taleplere, TV yayınlarına kadar toplumsal ihtiyaç ve talepler ile bunların karşılanması konusunda önemli katkı sağlar. Örneğin 5 milyon ile 20 milyonun ihtiyacı ile taleplerinin karşılanması farklı olur.”

Türkiye’nin
ana dili Türkçe
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ın “2011 nüfus sayımında etnik köken sorusu sorulsun” önerisi yeni tartışma başlatırken, nüfusun ana dile göre dağılımını gösteren Devlet İstatistik Enstitüsü’nün 1965 nüfus sayımına göre, halkın yüzde 90.11’i ana dilini Türkçe olarak beyan etti. Kalan bölümün yüzde 7,07’si anadilini Kürtçe, yüzde 1.16’sı Arapça, yüzde 0.48’i Zazaca, yüzde 0.18’i Çerkezce olarak ifade etti. 1965 yılından sonra sayımlarda ana dil soruları sorulmadı. Bu arada, Avrupa Komisyonu’nun istatistik kuruluşu Eurobarometer Mayıs-Haziran 2005 tarihleri arasında yaptığı “Avrupalılar ve Dilleri” başlıklı araştırmayı 2005 Eylül ayında yayımladı. Araştırmaya göre, Türkiye’de Türkçeyi ana dil olarak kabul edenlerin oranı yüzde 93 oldu.