DTP 'ifade' krizini körükleme peşinde

DTP 'ifade' krizini körükleme peşinde

DTP 'ifade' krizini körükleme peşinde

HAKLARINDA açılan davalar kapsamında ifade vermeleri için davetiye gönderilen DTP’li 5 vekil, bugün ve yarın görülecek duruşmalar öncesi, “İfade vermeyiz, polis bizi zorla alsın!” tavrını sürdürüyor. Son kararı Ankara 11. Ağır Ceza verecek.


İfade krizi alevleniyor
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ifade vermeleri için davetiye gönderilen DTP’li 5 milletvekilinin duruşması bugün başlıyor. Sözkonusu milletvekilleri, daha önce ifade vermeyeceklerini açıklamışlardı

Türkiye Büyük Millet Meclisi 1 Ekim’de açılıyor, ancak Meclis açılmadan DTP’li milletvekillerinin ifadesinin alınması konusundaki sıkıntı devam ediyor. DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in de arasında bulunduğu DTP Kadın Meclisi Üyesi 23 kişi ile DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında ’suçu ve suçluyu övdükleri’iddiasıyla Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2 ayrı dava daha açılmıştı.

İfadeye gitmemişlerdi
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, davaların önceki celselerinde TBMM Başkanlığı’na yazı yazarak milletvekillerini ifade vermeye çağırmıştı. Fakat TBMM, “Milletvekillerinin sekreterlerine yazının ulaştırıldığı, ancak milletvekillerinin çalışmaları dolayısıyla sık sık Ankara dışında bulunduğundan yazının kendilerine ulaştırılamadığını mahkemeye bildirmişti. Son duruşmada da TBMM Başkanlığı’na bir kez daha yazı gönderilerek müzekkerelerin akıbeti sorulmuştu. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile milletvekilleri Emine Ayna ve Selahattin Demirtaş’ın talimatla ifadesinin alınması yönündeki duruşma bugün yapılacak. DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında açılan davanın görülmesine de bugün devam edilecek. Tuğluk hakkında, İstanbul ve Diyarbakır ağır ceza mahkemelerinde açılan davalarla ilgili talimat duruşmaları ise yarın görülecek. Milletvekillerinin duruşmalara katılmamaları halinde nasıl bir yol izleneceğine Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi karar verecek.

Şahin: Değerlendiririz
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, şunları söyledi: ” Köksal Toptan zamanında özel yetkili Ankara 11.Ağır Ceza Mahkemesi, adı geçen milletvekili arkadaşlarımıza tebligat yapılması konusunda bir yazı yazmış. Bunun üzerine de Meclis Başkanlığımız, ilgili milletvekillerinin sekreterlerine mahkemeden gelen bu celp yazısını tebliğ etmek istemiş. Zannediyorum iki sekreter bunları almış, diğerleri almamış, iade etmişler. Bu sonuçlar Meclis Başkanlığımızca ilgili Ağır Ceza mahkemesi’ne bildirilmiş. Dolayısıyla mahkemeden gelen bu yazıyla ilgili Meclis başkanlığı, üzerine düşeni yapmış ve o süreç tamamlanmış. Şu anda Meclis Başkanlığımızın gündeminde bu davayla ilgili başka bir konu yok. Ama Ağır Ceza Mahkemesi, Meclis Başkanlığı’na başka bir yazı yazar mı, aynı mahiyette, yeniden bir tebligat talebinde bulunur mu, onu bilemiyorum. Böyle bir şey olursa onu geldikten sonra değerlendiririz. “ TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, daha önce DTP’lilerin ifade vermek üzere polis zoruyla götürülmelerinin söz konusu olup olmayacağına ilişkin bir soruya ” Onu Meclis’in saygınlığı açısından doğru bulmam “ diye cevap vermişti.

Açılan davalar
” Terör örgütünün propagandasını yaptığı “ iddiasıyla DTP Genel Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk hakkında İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Mardin Milletvekili Emine Ayna hakkında Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş hakkında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında ise İstanbul ve Diyarbakır ağır ceza mahkemelerinde dava açılmıştı. (CİHAN)