DSP'de Türker dönemi

DSP'de Türker dönemi

DSP'de Türker dönemi

*  DSP’nin Olağanüstü Kurultayı’nda Masum Türker partinin genel başkanlığına seçildi.  ‰ 9’da
DSP’nin yeni lideri Türker

Aday bolluğunun yaşandığı Demokratik Sol Parti’nin Olağanüstü Kurultay’ında Zeki Sezer ile Masum Türker arasında başabaş bir yarış yaşandı. Üçüncü turda ipi Türker göğüsledi

Haber: Fatih ERBOZ
DSP Olağanüstü Kurultay’ı Ankara Büyük Anadolu Otel’de yapıldı.  Kurultayda, 10 kişi daha adaylığını ilan etti ve Genel Başkan adaylarının sayısı 16’ya yükseldi.  Ancak bunlardan 9’u daha sonra adaylıktan çekildi. Kurultay salonuna gelen Rahşan Ecevit, ön taraftaki protokol koltukları yerine orta kısımda delegelerin arasında oturdu. Çok sayıda delege Rahşan Ecevit ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Kurultay’da Genel Başkan adaylarından Ahmet Ağar’ın konuşması salonda gerginlik yarattı. Ağar, konuşması sırasında “Bütün adaylar partinin parasıyla propaganda yaptı. Partimiz açıksa sayın Zeki Sezer’in sayesinde” dedi. Bu sözler karşısında birçok delege Ağar’a büyük tepki gösterdi. Partililer, Ağar’ın, kürsüden inmesini isterken, delgeler arasında tansiyon iyice yükseldi. Bazı partililer kürsüye doğru yürürken, bazıları da Ağar’ın kürsüden inmesinin ardından Ağar’ın üzerine yürümeye çalıştı. Salondaki delege olmayan bazı üyelerin dışarı çıkarılması ve partililerin yatıştırılmasının ardından genel başkan adaylarının konuşmaları devam etti.

3 tur oylama  yapıldı
Rahşan Ecevit, oylamanın başlamasının ardından kurultay salonundan ayrıldı. Kurultayda genel başkanlık seçiminin ilk turunda Musa Abay 5, Tayfun İçli 23, Sait Kekeç 2, Serdar Savaş 12, Zeki Sezer 357, Masum Türker 363 ve Alemdar Yalçın 87 oy aldı. İkinci turda Serdar Savaş adaylıktan çekildi. Genel başkanlık seçiminin ikinci turunda Musa Abay 3, Tayfun İçli 7, Sait Kekeç 1, Zeki Sezer 380, Masum Türker 415, Alemdar Yalçın 38 oy aldı. Üçüncü tur oylamasında  837 oy kullunılırken, bu oyların 834 oy geçerli oldu. Oylama sonucunda Masum Türker 431, Zeki Sezer 375 , Alemdar Yalçın 20, Musa Abay 2, Tayfun İçli 4, Sait Kekeç 2 oy aldı. Bu sonuçlarla Masum Türker DSP Genel Başkanı oldu.

Birlik çağrısı
Türker, sonucun ardından yaptığı teşekkür konuşmasında, yerel seçimlerin ardından istifa eden Sezer’in her zaman gönüllerinde genel başkan olmayı sürdüreceğini ifade ederek, birlik ve beraberlik çağrısında bulundu. DSP’de geçmişte yönetimde görev alan herkesin tecrübelerinden faydalanacaklarını belirten Türker, “(Nikah saatine kadar konuşan konuşsun ondan sonra sussun) denir. Şimdi artık bitti. Bundan sonra bizim dışarıya ne söyleyeceğimiz önemli” diye konuştu.

Çekilmek istedi ama taraftarları engelledi
DSP Olağanüstü Genel Kurultayı’nda ikinci tur oylamada, Masum Türker’in 35 oy gerisinde kalan Zeki Sezer genel başkanlık seçiminden çekilmek istedi. Sezer, Divan Kurulu’na giderken bir çok delege tarafından etrafı sarılarak engellendi. Sezer taraftarı delegelerce, “lütfen çekilme” “çekilemezsin” diyerek Sezer’in çekilmesini önlemeye çalıştı. Basın mensuplarının Sezer’in etrafını sarması üzerine bazı delegeler Sezer’in ağzını kapattı. Böylece Sezer üçüncü tura da girmek zorunda kaldı. Seçimin ardından Sezer, “Siyaset böyle bir şey. Klasik siyaset taktiklerini hiç öğrenemedim. Ben istifa ederken geri dönmeyi hiç düşünmemiştim. Sonunda böyle oldu. Dönmem için yoğun baskı görmüştüm ama küsecek değilim” diye konuştu. Sezer, şöyle devam etti: “Bana ’hep sen Norveç’te politikacı olmalıydın’ diyenler oldu. Ben de onlara, ’beni niye Norveç’e gönderiyorsunuz. Ülkemizi Norveç’e benzetelim’ karşılığını verdim. Artık, aileme zaman ayırmak istiyorum. Bugün oğlum askerden terhis oldu. Onu karşılamaya gidemedim.”