DSÖ'nün Wuhan raporları sızdı! Korona virüsün gerçek kaynağı belli oldu!

DSÖ'nün Wuhan raporları sızdı! Korona virüsün gerçek kaynağı belli oldu!

Dünya Sağlık Örgütü’nün korona virüsün kaynağını tespit etmek için Çin’in Wuhan kentinde bulunan Huanan balık pazarında yaptığı araştırma sonrası yayınlayacağı rapora, haber ajansı The Associated Press ulaştı. Cenevre merkezli bir diplomat, resmen yayınlanmadan önce raporu sızdırarak bombayı patlattı.

Dünya Sağlık Örgütü bilim insanları geçtiğimiz Ocak ayı ortalarında korona Özellikle virüsün ortaya çıktığı varsayılan Çin''in Wuhan, şehrinde kapsamlı araştırmalar yürüten Dünya Sağlık Örgütü''ne bağlı ekip, araştırmaları sonrası açıklamalarda bulunmuş ancak son raporlarını paylaşmamışlardı.

BİR ÇOK SORU CEVAPSIZ KALMIŞTI


Dünya Sağlık Örgütü''nün  Wuhan''daki soruşturma kapsamında görevlendirdiği ekibin bulguları büyük ölçüde beklendiği gibiydi ve birçok soruyu cevapsız bıraktı. Tüm dünyanın nefesini tutarak beklediği raporun yayımlanması defalarca ertelendi ve Çin tarafının, pandeminin suçunu üstlenmemek için sonuçları çarpıtmaya çalışıp çalışmadığına dair soruları gündeme getirdi. Bir Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi geçen haftanın sonlarında "önümüzdeki birkaç gün içinde" raporun yayımlanmaya hazır olacağını beklediklerini söyledi. Ve Associated Press haber ajansı, bombayı patlatarak bugün yaptığı haberde, Cenevre merkezli bir diplomattan Dünya Sağlık Örgütü’nün neredeyse tamamlanmış raporuna ulaştığını duyurdu. Raporun resmi olarak yayınlanmadan önce değiştirilip değiştirilemeyeceği belli değil. Diplomat, yayınlanmadan önce raporu gösterme yetkisi olmadığı için kimliğinin tespit edilmesini istemedi.

YARASALAR İLE İNSAN ARASINDA BİR KAYIP HALKA VAR

Raporda dört senaryo bulunduğunu açıklayan haber ajansı Associated Press, rapordaki en önemli senaryonun korona virüs ile yarasalardaki virüs arasında başka bir hayvanın aktarım yapmış olduğunu açıklarken virüsün bir laboratuvar sızıntısından meydana gelme olasılığının "son derece düşük bir ihtimal" olduğu belirtildi. Korona virüse çok benzer bir türün yarasalarda tespit edildiği belirtilen raporda, “Yarasalarda tespit edilen virüs ile Kovid-19 arasındaki evrimsel mesafenin birkaç on yılda gerçekleşebileceği, bu da yarasalar ile kovid-19 arasında kayıp bir halka olduğu, bunun da bir hayvan olma ihtimalinin çok muhtemel olduğu” bildirildi.

‘VİRÜSÜN GIDA YOLUYLA BULAŞMA İHTİMALİ ÇOK DÜŞÜK’ 

Raporda yarasalardan insanlara direkt olarak korona virüsün bulaşma ihtimalinin de çok muhtemel olduğu belirtilirken virüsün "soğuk zincir" gıda ürünleri yoluyla bulaşıp yayılmasının mümkün olduğunu ancak düşük bir ihtimal olduğu bildirildi. Pandemi küresel olarak yayılırken, Çin ülkeye gelen dondurulmuş yiyeceklerin ambalajında ​​virüs örnekleri buldu ve bazı durumlarda yerel salgınları izledi. Rapor, ayrıca, "soğuk zincir" gıda ürünlerinin virüsün uzun mesafeler arasında yayılmasına neden olabileceğini, ancak salgını tetikleyebileceğinden şüphelendiğini aktardı. AP’nin ulaştığı raporda, korona virüs salgınının Aralık 2019''da Wuhan deniz ürünleri pazarında başlayıp başlamadığı konusunda kesin bir bilgi yer almadığı belirtildi. Öte yandan Wuhan’da tespit edilen vakaların daha hafif vakalar olabileceği ve bunun korona virüs ile önceki vakalar arasında bir bağlantı sağlayabileceği bildirildi. Raporda, "Bu nedenle, salgının kökeninde Huanan pazarının rolü veya virüsün pazara nasıl girdiği hakkında şu anda kesin bir sonuca varılamıyor" ifadeleri yer alıyor.

Raporda, "Bu nedenle, salgının kökeninde Huanan pazarının rolü veya virüsün pazara nasıl girdiği hakkında şu anda kesin bir sonuca varılamıyor" ifadeleri yer alıyor. 

AP, rapora dayanarak pangolinlerde korona virüse oldukça benzer virüsler bulunduğunu belirtirken aynı zamanda vizonların ve kedilerin korona virüse duyarlı olduğunu ve taşıyıcı olabileceklerinin altını çizdi. Raporda ayrıca korona virüsün insandan insana solunum yolu enfeksiyonu olarak başlama olasılığının çok düşük olduğunu ve çoğu uzmanın bu konuda hemfikir olduğu belirtildi. Wuhan’daki araştırmayı yöneten DSÖ uzmanı Peter Ben Embarek ise yaptığı açıklamada, raporun son halini aldığını, tercümelerinin yapılmasıyla önümüzdeki birkaç gün içerisinde kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

virüsün kaynağını tespit etmek amacıyla Çin’e gitmiş, orada yaklaşık 1 ay boyunca incelemeler gerçekleştirmişti.

 

İlgili Haberler