Drone savarları üreten firma Hollandalılara satıldı

Drone savarları üreten firma Hollandalılara satıldı

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, Türkiye’nin Savunma Sanayii alanında faaliyet gösteren yerli Harp AR-GE şirketinin Hollandalılara satılması olayını Meclis’e taşıdı.

FATMA GÜL/YENİÇAĞ

Savunma Sanayii alanında faaliyet gösteren Harp AR-GE şirketinin Hollandalılara satılmasına tepki geldi. İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Kocaeli Milletvekili Türkkan “Savunma sanayimizdeki böyle yerli şirketlerin yabancı sermayenin eline geçmesi kabul edilemezdir” ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın cevaplaması üzerine Meclis’e soru önergesi veren Türkkan, “Türkiye’de iktidar tarafından artık alışılagelmiş olan milletten saklı yapılan işlerden bir tanesini anlatmak için buradayım. Ülkemizin savunma sanayii alanında faaliyet gösteren Harp AR-GE adlı bir şirketi vardı. Bu şirket 25 Eylül 2018 tarihinde Twitter’dan bir açıklama yapılarak Hollanda merkezli bir şirkete satıldığı söyledi. Yani Türkiye’nin Savunma Sanayii’nde üretim yapan çok kritik bir şirket, kendisinin Hollanda merkezli bir şirkete satıldığını Twitter’dan duyurdu” dedi.

harp.jpg

“STRATEJİK ÜRÜNLERİ ÜRETİYOR”

Şirketin bu satılmasına ilişkin medyada yer almadığına vurgu yapan Türkkan, “İktidarın ve sayın Cumhurbaşkanı’nın her dem yerli ve milli vurgusu yaptığı bu dönemde aynı vurguyu yapan bu şirket, yabancı bir ülkeye satışını Twitter üzerinden duyurmayı yeterli gördü. Şirketin gerçekleşen bu satışı, medyada tek satır yer almadı. Milletin bunu öğrenmesini istemediler. Bu şirketin ürettiği drone savarların, Afrin harekâtında, hudut karakollarında ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile MİT tarafından da kullanıldığı biliniyor. Yani Türkiye’nin çok önemli kuruluşlarının da kullandığı, ürünlerin üretimini yapıyor bu şirket” sözlerini kullandı.

20181009_2_32775569_37940409_web.jpg

“SATIŞ SORU İŞARETLERİYLE DOLU”

“Devletin ordusu ve Emniyet güçleriyle stratejik iş birliği yapan hiçbir şirketin yabancılara satışı bu kadar kolay olamaz” diyen Türkkan, sözlerini şöyle devam ettirdi: “Milli duygular üzerinden hamaset yapan her defasında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yanında olduğunu belirten ve hep yerli ve milli olduğunu vurgulayan bu şirketin satışı, akıllarda soru işareti uyandırmıştır.”

Söz konusu şirketin, daha önce devlet tarafından desteklendiğini ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı kataloğuna da girdiğini de belirten Türkkan, “Harp AR-GE şirketinin satışı ile ileride Hollanda ile yaşanabilecek bir anlaşmazlıkta kendi öz sermayemiz ile geliştirdiğimiz sistemlere yönelik ülkemize getirilecek kısıtlamaları şimdiden görmek mümkün. Yarın Hollanda ile ilgili bir kriz yaşandığında bu şirketin ürettiği hiçbir savunma Sanayii’ne ait materyalin ülkemize ithal etmek artık mümkün değildir. İçeride üretiliyorsa satın almak mümkün değildir. Kendi sistemlerimizi üretirken ithalatçı konuma düşeceğimiz de çok ayrı bir gerçek olarak karşımıza çıkmaktadır” dedi.

İlgili Haberler