ABD''nin Maryland eyaletinde genetiği değiştirilmiş domuz kalbi alınarak 57 yaşındaki David Bennett isimli hastaya yapılan kalp nakli tartışmalara neden olurken yeni bir detay dikkat çekti. Tıp tarihinde ilke imza atan ABD''deki ekip, kalbi kokainle diri tuttuklarını açıkladı.
ABD’nin Maryland eyaletindeki bir hastanede, ölmek üzere olan 57 yaşındaki kalp hastasına ilk kez bir domuzun kalbi nakledildi. Bu ameliyatın dünyada bir ilk olduğunu açıklayan Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi’ndeki görevli doktorlar, alınan özel izin sonrası yapılan ameliyatın 7 saat sürdüğünü, David Bennett adlı hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu duyurmuştu.
Gün geçtikçe nakil sürecinde yaşanan sürece ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıkarken uzmanlar, operasyonun arka planında da oldukça zorlu bir sürecin olduğunu belirtti.
Milliyet''ten Oğuzcan Atış''ın haberine göre; Pakistan''da tıp eğitimi aldıktan sonra 1992''de ABD''ye gelen ve organ nakli alanında uzmanlaşan Dr. Mohiuddin, Revovicor laboratuvar şirketi tarafından üretilip DNA''sı bir insan konakçıya uyacak şekilde değiştirilen kalbin İsveçli tıbbi teknoloji şirketi XVIVO tarafından satılan kokainli solüsyonla güçlendirildiğini aktardı.
Kalp nakli yapılan hasta David Bennett
BU NAKİL GERÇEKLEŞMESEYDİ ÖLMESİ BEKLENİYORDU
Ameliyatın üzerinden 2 haftadan uzun süre geçerken, domuz kalbi 57 yaşındaki alıcının vücudu tarafından reddedilmedi. Bu nakil gerçekleşmeseydi ölmesi beklenen David Bennett''ın durumunun iyi olduğu ve iyileşmeye devam ettiği bildirildi.
"KALP KENDİNİ ÇOK İYİ KORUDU"
Dr. Muhammad Mohiuddin, içinde kokain barındıran bu karışımın organı daha uzun süre hayatta tuttuğunu belirtti. Mohiuddin, “Kokain adını duyunca insanlar ‘Aman Allahım! Kokain burada ne arıyor?’ gibi tepkiler veriyorlar. Oysa bu yöntem organın daha uzun süre hayatta kalmasını sağladı. Bu yöntemi kullanmadığımız da 48 saat içinde bazı sorunlar yaşıyorduk. Oysa kalbe bu özel karışımı aşıladığımızda kalp kendini çok iyi korudu" şeklinde konuştu.
"AİLEMDEN ÇOK TEPKİ ALDIM"
Dinine bağlı Pakistanlı doktor açısından, sürecin kokain kadar domuz kısmı da pürüz çıkarmış. Alternatif hayvanlarla deney yaptıklarını ama insana nakil için en uygun genetik bileşenlerin domuz kalbinde bulunduğunu belirten Mohiuddin, şöyle konuştu:
"Ailemden çok tepki aldım. ''Neden bu hayvanı kullanıyorsun'' diye. Babam bana hep ''En azından başka bir hayvan kullanmayı deneyebilir misin'' diye sorardı. Düzenli olarak domuz eti tüketilen bir ülkede yaşadığım için Batı dünyasında bu etik bir sorun değildi. Daha kolaydı."
"İSLAM''IN TÜM İLKELERİNİ TAKİP ETMEYE ÇALIŞIYORUM, BU YÜZDEN BU ENDİŞE HER ZAMAN AKLIMIN BİR YERİNDE OLDU"
Yine de ailesinin endişeleri ile kendi inancının domuz kullanımını sorgulamasına neden olduğunu söyleyen Mohiuddin, “İslam''ın tüm ilkelerini takip etmeye çalışıyorum, bu yüzden bu endişe her zaman aklımın bir yerinde oldu. Dolayısıyla bu hayvanı kullanmaya devam etmem için bir sebep bulmaya çalışırdım” dedi.
Şüphelerini gidermek için konuyu dünyanın dört bir yanından bir dizi din alimiyle istişare ettiğini belirten Pakistanlı doktor, “Nihai fikir birliği, tanrının gözünde bir insanın hayatını kurtarmaktan daha önemli bir şey olmadığıydı” diye ekledi.