Domuz gribinde vaka sayısı 1447'e çıktı

Domuz gribinde vaka sayısı 1447'e çıktı

Domuz gribinde vaka sayısı 1447'e çıktı

Domuz gribinde bilanço:26 ölü,1447 şüpheli vaka
İlk kez Meksika’da görülen alınan birçok önleme rağmen diğer ülkelere de yayılan H1N1’den ölenlerin sayısı artarken, domuz giribi görülen vaka sayısı 1447’ye yükseldi

Meksika’da başladıktan sonra 21 ülkeye yayıldığı tespit edilen domuz gribi virüsü H1N1’den şimdiye kadar 26 kişinin öldüğü kesinleşti. AP haber ajansının derlediğine göre, H1N1’den Meksika’da 25, ABD’de ise 1  kişi hayatını kaybetti. Kesinleşen 1447 domuz gribi vakasının ülkelere göre dağılım ise şöyle: Meksika’da  802, ABD’de 380, Kanada’da 140, İspanya’da 57,  İngiltere’de 27, Almanya’da 9, Yeni Zelanda’da 6, İtalya’da 5, İsrail ve Fransa’da 4’er, El Salvador ve Güney Kore: 2’şer, Avusturya, Koska Rika, Kolombiya, Danimarka, Hong Kong, İrlanda, Hollanda, Portekiz ve İsviçre’de ise 1’er kişi. Güney Kore’de  44 yaşındaki bir rahibede virüs tespit edildi.

Salgın tehdidi seviyesi aynı

Öte yandan BM ve Dünya Sağlık Örgütü’nün üst düzey yetkilileri önceki gün bir toplantı yaptı. BM  Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM kurumları ve DSÖ’nün tehdit seviyesini 5. aşamadan en yüksek aşama olan 6’ya yükseltme planlarının şu an için bulunmadığını söyledi. Ban,  tehdit seviyesinin yükseltilmesinin ise “virüsün başka bölgelere de yayılmış olacağını göstereceğini, hastalığın şiddetinin arttığını göstermeyeceğini” vurguladı.


Meksika’da 26 kişinin hayatını kaybettiği H1N1 Grip A nedeniyle tüm dünya panik yaşıyor. Hastalığın bulaşmasını önlemek için birçok ülkede insanlar sokakta, otobüste, iş yerinde maske takıyor.


25 Kanadalı karantinada
Kanada’nın Montreal Üniversitesi’nden, Dil Değişim Programı kapsamında Çin’e gelen 1 öğretim üyesi ve 25 öğrenci karantinaya alındı. Kanada Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alain Cacchione, bir grubun Hong Kong’un Wanchai kentindeki Metro Park Otel’de, diğer grubun da Changchun’daki otelde karantinada olduklarını söyledi. Öte yandan yetkililer, Kanada’da bir genç kızın sağlık durumunun hayati tehlike arz eden seviyeye çıktığı açıkladı. Kanada’da ülke genelindeki vaka sayısının ise 140’a yükseldiği kaydedildi.


İngiltere’de 27 hasta bulunuyor
İngiltere’de H1N1 virüsü taşıdığı tespit edilen hasta sayısı 27’ye yükselirken, kapatılan okul sayısı da beşe çıktı. Okullardan 3’ü Londra, 1’i Devon, 1’i de güney Gloucestershire’da. Önceki gün ortaya çıkan 9 yeni vakadan birinin Londra’nın Dulwich bölgesindeki Alleyn’s adlı okulun öğrencilerinden biri olduğu, 1200 öğrencinin eğitim gördüğü okulun 7 gün kapatılmasına karar verildiği bildirildi. Hasta olan bu öğrencinin kardeşlerinin eğitim gördüğü Battersea semtindeki bir ilkokul da kapatıldı.

Meksika’da bir çiftin düğün fotoğrafını çeken fotoğrafçı önlem olarak maske taktı.


Meksika’da hayat normale dönüyor
Domuz gribinin ilk görüldüğü ve 26 kişinin hayatını kaybettiği Meksika’da hayat yavaş yavaş normale dönüyor. Virüsün yayılmasını önlemek için okul, sinema ve kafeler kapatılmıştı. Ülkede domuz gribi vakalarında düşüş gözlenmesi nedeniyle başkent Mexico City’de restoranlar ve dükkanlar bugün açılırken,  bunu Perşembe günü de kütüphaneler, müzeler ve kiliselerin açılması izleyecek. Mexico City’de sinemalar, tiyatrolar ve barlar ise bir süre daha kapalı olacak.

Okullar yarın açılacak

Meksika Cumhurbaşkanı Felipe Calderon, “Perşembe günü üniversitelerde, Pazartesi günü de ilkokullarda ve anaokullarında eğitime yeniden başlanacak” diye konuştu. Calderon, televizyonda yaptığı konuşmada “Aldığımız  önlemlerle sadece Meksika’da değil bütün dünyada binlerce insanın hayatını kurtardık” ifadesini kullandı.