DİKKAT! Domuz gribinde doğru bilinen 8 yanlış
Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de domuz gribi virüsü hakkında bir karmaşa yaşanıyor. Maske takmak, elleri yıkamak insanları virüsten tam olarak korumuyor, ağır vakaların çoğu bebeklerde görülüyor
Domuz gribi virüsü hakkında dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tam bir karmaşa yaşanıyor. Karmaşanın nedeni ise hastalıkla ilgili pek çok bilinmeyenin olması daha doğrusu virüsün bulaşma yolları, belirtileri, teşhis ve tedavi yöntemlerinin salgının devam ettiği süreçte tespit edilmesi yanında yaşanan bilgi kirliliği. Bu güne kadar konu ile ilgili pek çok kişi açıklama yaptı ve toplumda domuz gribi konusunda doğru yanlış birbirine karıştı. Özellikle aşılama ve aşılanma konusu tam bir kaosa dönüştü. İşte, domuz gribi virüsü ile ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar:
Domuz gribi iki ayrı hastalıktır
1 2009 H1N1 gribi aslında iki hastalıktır.. Biri pek çok kişi için normal grip; diğeri az sayıda insan için öldürücü nitelikte bir akciğer hastalığıdır. Ağır vakaların pek çoğu bebeklerde görülürken, etkilenen yetişkinlerin yaşı 20 ile 50 arasındadır.
Yalnızca hasta ve zayıf kişiler
2 H1N1 virüsü niçin bazı kişilerde ölümcül akciğer tutulumuna yol açarken, bazılarında hafif grip belirtileri ile geçiştiriliyor? Eğer 50 yaşının üzerinde iseniz, büyük bir olasılıkla H1N1 gribine karşı etkili antikorlara sahipsinizdir.
Ateşiniz yoksa yakalanmadınız
3 2009 H1N1 gribinin semptomları normal gribinkilere benzeyebilir, fakat genellikle farklılık gösterir. Hastada, genel grip semptomlarının yanı sıra mide bulantısı, mide krampları ve ishal görülebilir. Ve vakaların yarısında ateşin yükseldiği görülmez.
Ellerimi yıkarsam bir şey olmaz
4 Sigara içmemek, aşırı kilolardan kurtulmak, aşırı içki içmemek, salgının ağır geçirilme riskini azaltır. Ancak organik gıdalar, maske takmak de koruyucu etkisinin olmadığını gösteriyor. El yıkamanın da yararlı olduğu sanılmıyor.
Aşı üretildi, korku kalmadı
5 H1N1 aşısının sizi ve aile üyelerini virüse karşı koruması gerekir. Ancak insanlar aşıya aylarca ulaşamayabilir. Belki de ulaşma şansları hiç olmayabilir. Ayrıca, insanlar hem normal grip aşısını, hem de domuz gribi aşısını olmak zorunda mı?
Aşılar güvenli değil
6 Acele bir şekilde hazırlanan ve piyasaya sürülen bu aşıların güvenilirliği büyük tartışma yaratıyor. Özellikle yan etkilerin domuz gribinden daha tehlikeli olabileceğine dair yorumlar yapılıyor. Ancak, genç ve sağlıklı insanlar için ölümcül olabiliyor.
Virüs daha kötüye dönüşmüyor
7 Yaygın bir görüşe göre virüslerin etkisi her zaman türden türe atlarken azalır. Ancak güçlendiği de görülmüştür. H1N1 virüsü söz konusu olduğunda kimse virüsün ileride güçlenerek mi, yoksa zayıflayarak mı çıkacağını bilmiyor.
Salgın bittiğinde 10 yıl rahatız
8 Bundan bir sonraki salgın 2059 yılında da ortaya çıkabilir, gelecek yıl da. Belirli bir şablon izlemeyen salgınlar, 1580, 1729, 1781, 1830, 1847, 1889, 1918, 1957, 1968 ve 2009’da ortaya çıkmış. Yeni salgın ise çok da uzakta değil.
Türkiye’de ölenlerin sayısı 73’e ulaştı
Sağlık Bakanlığı, domuz gribi nedeniyle 13 kişinin daha yaşamını yitirdiğini açıkladı. Son ölümlerle Türkiye’de domuz gribinden ölenlerin sayısı 73’e yükselirken, İstanbul İl Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, bugüne kadar İstanbul’da 200’e yakın vaka meydana geldiğini açıkladı. Dokucu, “İstanbul’da domuz gribinden dolayı hayatını kaybedenlerin sayısı 11’e ulaştı” dedi.
Domuz gribine karşı aşılama başladı
İstanbul’da domuz gribine karşı aşılama başladı. Belirlenen sağlık ocaklarında, 6 ay ve 5 yaş arası çocuklar ve kronik rahatsızlığı bulunanlar aşılanıyor. Aşı konusunda kararını veren aileler, öğle saatlerinde sağlık ocaklarının yolunu tuttu. Aşılama işleminin yapıldığı Fatih Kıztaşı Sağlık Ocağı’nda 6 ay ve 5 yaş arası çocuklar ile kronik rahatsızlığı bulunduğunu beyan edenlere aşı yapıldı.