DOMUZ gribi virüsüne karşı koruyucu önlem olarak, yurt dışından alınan aşıların kontrolü tamamlandı. İlk etapta sağlık personeli ve hacı adayları aşılanacak. Aşılama, ABD’nin aksine burun spreyi yoluyla değil enjeksiyon yöntemiyle yapılacak.
Aşılama bugün başlıyor
Domuz gribi virüsüne karşı koruyucu bir önlem olarak, yurt dışından alınan aşıların
kontrolü tamamlandı. İlk etapta sağlık personeli ve hacı adayları aşılanacak
Halk arasında “Domuz Gribi” olarak bilinen “Pandemik A H1N1” virüsüne karşı koruyucu bir önlem olarak yurt dışından sipariş edilen aşıların Türkiye’ye gelen ilk partisinden alınan numunelerin Hıfzıssıhha Laboratuvarlarındaki ön ve son kontrolleri 28 Ekim Çarşamba günü tamamlandı. Testlerde bütün sonuçların olumlu çıkması üzerine aşılamanın bugün başlatılmasına karar verildi.
Öğrencilere Kasım sonu
Aşılamalar, enjeksiyon yöntemiyle yapılacak, ABD’de kullanılan burundan sprey yöntemi Türkiye’de uygulanmayacak. Aşı ilk olarak yurt genelinde 350 bine yakın sağlık çalışanıyla henüz yola çıkmamış hacı adaylarına yapılacak. Hacca gidenler, Suudi Arabistan’da aşılanacak. Öğrencilerin aşılanmasına ise bu ay sonunda başlanacak. Hamilelere, bağışıklık yapma gücünü artıran, ancak kamuoyunda tartışmalara yol açan “Adjuvan” maddesi içermeyen aşıdan uygulanacak. Sağlık Bakanlığı, “milletvekillerine VIP aşı uygulaması veya devletin zirvesine öncelik diye bir hususun kesinlikle söz konusu olmadığını” bildirdi.
Bu belirtilere dikkat edin
Sağlık Bakanlığı, morbid obezleri, gebeleri, iki yaşın altındakileri, kardiyovasküler, hepatit, böbrek, hematolojik, kas ve sinir, metabolik ve AIDS gibi bağışıklık sistemini etkileyen hastalığı bulunanlar, 18 yaş altında olup sürekli aspirin kullanması gerekenleri ve 65 yaş üstündekileri “Ağır Hastalık İçin Risk Grubu”na aldı. Sağlık Bakanlığının oluşturduğu “Pandemik A (H1N1) Gribi Vaka Yönetim Şemasına” göre, başka bir nedenle açıklanamayan 38 dereceyi (koltuk altı) geçen ateş ile birlikte yaygın vücut ağrısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, burun akıntısı, öksürük, solunum güçlüğü, kusma ve ishal şikayetlerinden en az birisi bulunanlar “olası vaka” olarak değerlendirilecek. “Olası vaka” ve “Ağır Hastalık İçin Risk Grubu”nda sayılan bu kişiler arasında solunum güçlüğü, göğüs ağrısı, nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, ciddi kusma, genel durumda kötüleşme, 5 günden fazla süren ateş gibi ciddi hastalık bulguları görülürse, hasta hemen hastaneye yatırılacak veya 112 Acil Servis yoluyla bir üst basamağa sevk edilecek.
Domuz gribine 4. kurban
Bu arada, Ankarada Gazi Hastanesi’nde temizlik görevlisi olarak çalışan ve bir hafta önce hastalandıktan sonra aynı hastaneden evine gönderilen, daha sonra durumu ağırlaşınca bu kez Ankara Numune Hastanesi’ne sevk edilen 28 yaşındaki Durmuş İlhan’ın domuz gribinden öldüğü bildirildi. Son kayıpla domuz gribinden ölenlerin sayısı 4’e ulaştı.