Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre, Dolmabahçe'de devam eden restorasyon çalışmalarında Veliaht Dairesi Sultan Abdülmecit bölümündeki restorasyonda tarihi dokunun tamamen değiştirildi. Bölümün girişindeki çinilerin sökülerek badana boya yapıldığı ve yerlere orijinalinden çok farklı bir şekilde ahşap döşeme uygulandığı iddia edildi.
Meclis Başkanlığı, 2015-2017 yılları arasında yapılan faaliyetlere ilişkin kitap yayınladı ve tarihi yapıların restorasyon, konservasyon ve periyodik bakımıyla ilgili çalışmalar, görselleriyle birlikte anlatıldı. Meclis'e bağlı İstanbul'daki Beşiktaş'taki Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi Sultan Abdülmecid bölümünde yapılan restorasyonda ise tarihi dokunun değiştirildiği görüldü. Tadilata başlanmadan önce ve sonrasına ilişkin fotoğraflarda bir ayrıntı dikkatlerden kaçmadı. Çalışma yapılmadan önce duvarın yarısına kadar olan bölümünün çini kaplı olduğu görülüyor. Ancak tadilat sırasında çiniler söküldü ve duvara beyaz renkli boya badana yapıldı.
176 METREKARELİK TARİHİ HALI
Yıldız Şale Koleksiyonu'nda bulunan 176 metrekarelik tarihi halı ile Beylerbeyi Sarayı'nda bulunan 136 metrekarelik iki halı da elden geçirildi. Özel yöntem kullanılarak 6 ayda yapılan yenileme çalışmasıyla güve delikleri kapatıldı, eksikleri bulunan halıya bin 576 noktadan müdahale bulunuldu ve aslına uygun iplikler kullanıldı. Beykoz Kasrı'nda ise hem iç, hem de dış mekanlarda aslına uygun çalışmalar gerçekleştirildi. Ahşap, kurşun ve taş kısımları onarılırken, üst salona da parke döşendi.
KÖŞKÜN DIŞ GÖRÜNÜMÜ DEĞİŞTİ
Yalova'da bulunan Atatürk Köşkü'nde peyzaj ve çevre düzenlemesi yapıldı. Köşkün yenilenmesiyle dış görünümü tamamen değişti. Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Beykoz Kasrı ve Yıldız Şale'de toplam 25 bin metrekare alanda rulo çim uygulaması yenilendi. Ayrıca otomatik sulaması olmayan alanlara tesisat kuruldu. Buı tarihi alanlarda 30 bin metrekare diri örtü temizliği gerçekleştirilirken, bin 959 kilo çim tohumu kullanıldı. 225 metreküp de toprak serildi.
MİLLİ SARAYLAR'DAN ÇOK SERT TEPKİ
TBMM Milli Saraylar Genel Sekreter Yardımcılığı, habere ilişkin sert bir açıklama yayınladı.
İşte Yeniçağ'a ulaşan o açıklama:
"Sözcü Gazetesinin 20.12.2017 tarihli nüshasında Veli Toprak imzasıyla yayınlanan haberde Veliaht Dairesi restorasyonu ile ilgili haber üzerine açıklama yapılması zarureti ortaya çıkmıştır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi 26. Yasama Dönemi Çalışma Raporunda yer alan bir fotoğraftan hareketle, ilgili birimlerden herhangi bir bilgi almadan Veli Toprak tarafından hazırlanan bahse konu haberde yer alan Veliaht Dairesi ile ilgili ifadeler gerçek dışıdır, yalandır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi uhdesinde bulunan tarihi ve kültürel mirasa yönelik gerçekleştirilen tüm restorasyon çalışmalarında olduğu gibi Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi restorasyon çalışmaları da, ülkemizin kıymetli bilim insanlarından oluşan Milli Saraylar Bilim ve Değerlendirme Kurulu’nun kararları uyarınca uzman restoratörler tarafından gerçekleştirilmektedir. Mezkur haberde “tarihi çini” olarak bahsedilen Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi 1. Kat 13 No’lu odada yer alan 1940’lı yıllarda mekana ilave edilmiş fayansların da Binanın orijinalinde olmadığı ve muhdes olduğu tespit edilmiş ve Bilim ve Değerlendirme Kurulu tarafından, odanın özgün haline döndürülmesi gayesiyle bu muhdes eklentilerin kaldırılmasına karar verilmiştir.
bir araştırma, bilgi edinme ve tetkik yapmadan masa başında alelacele hazırlanan, karalayıcı ifadeler ve gerçek dışı beyanlarla kamuoyunu yanlış yönlendirmeyi hedeflemiş bu haberle ilgili hukuki girişimlerin yapılacağını saygı ile duyururuz."