Doların ateşi düşmüyor! (01 Nisan 2020)

Doların ateşi düşmüyor! (01 Nisan 2020)

Küresel piyasalarda korona virüsün yarattığı büyük düşüş sürerken Türk Lirası ise dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Dolar kuru güne 6,66 lira seviyesinde başlarken, ilerleyen saatlerde 6,63 liraya geriledi.

Korona virüs salgının küresel piyasalara olan etkisi sürüyor. ABD borsalarında 2020 yılının ilk çeyreğinde kayıp yüzde 20’yi bulurken Türkiye’de ise Türk lirasının değer kaybı artmaya devam ediyor. Dolar kuru dünü 6,45 seviyesinde kapatırken, bugüne 6,66 liradan başladı. Piyasaların açılmasından sonra sert yükselen dolar kuru, ilerleyen saatlerde 6,63 lira seviyesine geldi.

Korona virüsünün dünya genelinde insanları daha az temasla yaşamaya yönlendirmesi, sınırlamalar ve bunların birçok ekonomiyi durma noktasına getirmesiyle TL cinsi yatırım araçlarında ve küresel piyasalarda satış baskıları devam ediyor.

Dolar/TL geçen hafta Eylül 2018’den beri ilk kez 6.60’ın üzerini test ettikten sonra merkez bankaları ve hükümetlerin açıkladığı önlemlerle 6.38’e kadar geriledi. Bu düşüş global piyasalarda da olduğu gibi geçici bir iyimserlik getirebildi. Kur haftayı 6.45’li seviyelere yükselerek tamamladı fakat bugün güne yine 6.66 lira seviyesinde başladı.

TL yılbaşından beri bakıldığında; ruble, peso, real ve rand ise kıyaslandığında daha iyi bir performans gösteriyor. Bankacılar bu gelişmede kamunun artan döviz arzı ve petrol fiyatlarındaki sert düşüşün belirleyici olduğunu belirtiyorlar.

Bankacıların yaptığı hesaplamalara göre kamunun döviz arzı geçen yıl 30 milyar dolar civarında oluştuktan sonra bu yıl ise 15 milyar doları aşmış durumda.

Geçen hafta iyimserliğin temel gerekçesi ise küresel merkez bankaların ve hükümetlerin ekonomik etkileri sınırlamak adına attıkları trilyonlarca doları bulan adımlar olmuştu. Fed ayrıca emsali görülmemiş bir adım da atarak kurumsal krediler için doğrudan destek vereceğini bile açıklamıştı.

ABD BORSALARI YÜZDE 20 KAYIPTA

ABD borsaları yine kayıpta. Dün Dow Jones, yüzde 1.84, S&P 500 yüzde 1.60, Nasdaq ise yüzde 0.95 düştü. Böylece S&P 500 ve Dow Jones endeksleri 2020 yılının ilk çeyreğini yüzde 20 kayıpla noktalamış oldu.

Asya borsalarında da durum iç açıcı değil. Virüsü kontrol alma noktasında en başarılı ülkeler arasında kabul edilen Güney Kore’de imalat endeksindeki büyük düşüşler dikkat çekiyor. FTSE Çin A50 vadeli işlemleri yüzde 0.85 düşüşte, Japon Nikkei endeksinin bugünkü kaybı ise yüzde 1.86’ya kadar çıktı.