Yeniçağ ekonomi yazarı Remzi Özdemir, haziran ayı enflasyonunun beklentilerin üzerinde gelmesine rağmen dövizde önemli bir yükseliş yaşanmasının sebeplerini ve dolardaki düşüşün nereye kadar devam edeceğini açıkladı.
Dolardaki gelişmeleri değerlendiren Özdemir şu ifadeleri kullandı:
“Haziran ayı beklentilerin üzerinde gelmesine rağmen dövizde önemli bir yükseliş yaşanmadı. Oysa yıllık 17.53’e ulaşan enflasyon Türk lirasının değer kaybetmesine neden oluyor.
Dolardaki şu an için düşüşün nedeni Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yabancılardan tefeci faizini bile geçen tahvil ihracı. Türkiye 1 Temmuz itibariyle 1.5 milyar euroluk bir dış borçlanmaya gitti. Yüzde 4.5 gibi oldukça yüksek bir faizle yapılan borçlanmanın karşılığı Perşembe günü Türk Hazine’sinin kasasına girecek.
İşte bu para dövizin yüksek enflasyona rağmen yükselmemesine neden oldu.
Dünyada tahvil faizleri yüzde 1’in bile altında iken, Türkiye bu borçlanmayı yüzde 4.375 faizle ödeyecek. Türkiye, Türkiye’nin bu tahvilini alanlara 2027 yılına kadar bu faizi ödeyecek.
Bu borç bulma işlemini Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas ve Deutsche Bank yaptı. Türkiye daha önce bu kurumları Türk ekonomisini sabote etmekle suçlamıştı.
BU FAİZE TALEP PATLAMASI
Yüzde 4.5 euro faizini dünyada şu an için sadece Türkiye veriyor. Bu faizi vermemesi halinde dış borç verenler Türk tahvillerine ilgi göstermiyor. Yüzde 4.5 gibi oldukça yüksek faizli tahvilin yüzde 27''si Birleşik Krallık, yüzde 23''ü Türkiye, yüzde 20''si ABD, yüzde 19''u diğer Avrupa ülkeleri, yüzde 10''u Orta Doğu ve yüzde 1''i diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı.
İNGİLTERE’DEN AL TÜRKİYE’YE SAT
Türk dış borçlanma tahvillerine yabancıların ilgi nedeni yüksek faiz. Öyle ki, son tahvilde en fazla ilgiyi gösteren İngiltere’de 10 yıllık tahvillerin yıllık getirisi 0.73. Yani yüzde 1’in bile altında. Yüzde 1 ile İngiltere’den borçlanan bir finans kuruluşu bunu Türkiye’ye yaklaşık yüzde 5 ile satarak aradan büyük kazanç sağlayabiliyor.”