Bilgisayar korsanları fidye sahtekarlığı adı verilen yöntemle internet kullanıcılarını tehdit ederek
para sızdırıyor
Bilgisayar korsanları, dolandırıcılık yöntemlerinde sınır tanımıyor. Son dönemlerdeki yöntem ise, bir virüs yoluyla vatandaşların gözünü korkutarak, para talebinde bulunmak. Bunun için dolandırıcılar, bir şekilde internet üzerinden bir virüs göndererek bilgisayara bulaştırıyor. Bunun ardından bilgisayar açılıp kapatıldıktan sonra ekrana Jandarma Genel Komutanlığı’nın logosu olan ve üzerinde polis amblemi ve polis fotoğrafı bulunan bir sayfa geliyor. Bu sayfada bilgisayarınızın bloke edildiği, ve sizin hakkınızda çocuk cinsel istismarı suçlamasında bulunuluyor. Suçlamanın ortadan kalkması için nakit kuponla hesaba 100 euro yatırmanızı aksi halde savcılığa çocuk cinsel istismarı sebebiyle suç duyurusunda bulunulacağı belirtiliyor. Dolandırıcıların, internet sayfasının inandırıcılığını artırmak için “İnterpol” yazısı ve logosunu da kullandıkları dikkat çekiyor. Bunun gerçek olduğunu sanan kullanıcı, istenilen yere parayı yatırırsa dolandırılmış oluyor.
Çok para kazanıyorlar
Siber Suçlular, fidye sahtekarlığı (Ransomware) vakalarından yılda 5 milyon dolardan fazla gelir elde ediyor. Bilgisayar ve veri güvenliği firması Norton by Symentec’in raporuna göre, siber çeteler Ransomware vakalarında zekice taktikler uyguluyorlar. Öncelikle IP adresleri aracılığı ile virüs bulaştıracakları bilgisayar kullanıcısının yaşadığı şehri tanımlıyorlar, o kullanıcının kendi yerel dilini ve yine o ülkeye ait bir kamu kurumunun logosunu kullanıyorlar. Ransomware, kullanılan cihazı tamamen etkisiz hale getiriyor ve cihazın tekrar aktif hale gelmesi için tek yolun belirli bir tutar ödemek olduğuna kullanıcıyı ikna ediyor. Bu yöntem kullanıcıların, uygulanan şantaja kanarak, karşılığında fidye ödeme eğilimlerini artırıyor. Ransomware zararlı kodunun varyantlarının çok kolay geliştirebilmesi sebebiyle kod üzerinde yapılan en ufak değişiklik, siber suçluların güvenlik yazılımını kolayca aşmalarını sağlıyor. Bir kullanıcı fidye tutarını ödese bile, siber suçlular cihazları kullanılabilir hale getirmiyor.
Nasıl korunacağız?
Norton uzmanları bu ve benzeri durumlardan kurtulmak için şu önerilerde bulundu:
* Kullanıcılar, her gün yeni bir zararlı kod yazılım çeşidi üretildiğini göz önüne alarak mutlaka güncel ve abonelik süresi devam eden bir güvenlik yazılımı kullanmalı. Güncellenmemiş ve sadece eski virüsleri algılayan bir güvenlik yazılımı kullanmak, bir güvenlik yazılımı kullanmamak kadar kötü.
* İşletim sistemi, tarayıcı ve yeni nesil tarayıcıların kullandıkları tüm eklentiler de dahil olmak üzere sistemdeki tüm yazılımların güncel olduğundan emin olunmalı çünkü cihazlara virüs bulaşmasına sebep olan en yaygın zararlı kod atakları, yazılımlarda bulunan açıklar sebebiyle gerçekleşiyor.