Doktorlar ölü kalbi canlandırıp nakil yaptılar!

Doktorlar ölü kalbi canlandırıp nakil yaptılar!

Duke Üniversitesi’nden doktorlar, “ölümünden sonra bağış” (DCD) nakli gerçekleştirdiler. Nakil ameliyatı için bir kalp, 8 saat boyunca korundu. Ameliyat, ABD için bir ilk niteliği taşıyordu.

ABD’de bulunan Duke Üniversitesi Kardiyovasküler ve Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan doktorlar, ABD’de bir ilk olan "kalp ölümünden sonra bağışlanmış bir kalbin başka bir hastaya nakli" ameliyatını gerçekleştirdiler. 

Duke Üniversitesi’nden doktorların gerçekleştirdiği operasyondaki teknik için, kalp ölümü gerçekleşmiş bir hastadan kalbin alınması gerekiyor. Daha sonra bu kalp çalıştırılarak, kalp nakli ihtiyacı olan başka bir hastaya naklediliyor. 

ABD’de gerçekleştirilen operasyonda, donörden alınan kalp, 8 saat boyunca korunabildi ve atmaya devam etti. Kalp Transplantasyonu Programı Direktörü Dr. Jacob Niall Schroder, 8 saat boyunca korunan kalbin bir videosunu Twitter’dan paylaştı. 

Duke Üniversitesi’nde gerçekleştirilen DCD kalp nakli, ABD’nin bu şekilde yapılmış ilk kalp nakli. Ancak bu yöntemle yapılan kalp nakilleri, 2009’dan beri İngiltere’de yaygın bir şekilde kullanılıyor. İngiltere’de DCD bağışçıları, ölen organ bağışçılarının yüzde 39’unu oluşturuyor.