Doğu cephesinin muzaffer komutanı Şark fatihi Kazım Karabekir anılıyor

Doğu cephesinin muzaffer komutanı Şark fatihi Kazım Karabekir anılıyor

Kurtuluş Savaşı kahramanı, Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa, ölümünün 74'üncü yıl dönümünde düzenlenen törenle anıldı...

Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk''e verdiği destekle İstiklal Mücadelesinin kırılma noktasına adını yazdıran, Doğu Anadolu''da kazandığı zaferlerle milletin gönlünde yer eden Doğu Cephesi Komutanı, asker ve devlet adamı Kazım Karabekir, vefatının 74. yılında Kars''ta anıldı

Kars Tren Garı''ndaki Kazım Karabekir Anıtı''na çelenk sunulmasıyla başlayan anma programında, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Programa, Vali ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutan Vekili Albay Murat Şenel, İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, bazı kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü konferans salonunda devam eden programda, şiir dinletisi ve "Kazım Karabekir Paşa" konulu söyleşi yapıldı.

Anma programı, Evliya Camisi''nde mevlit okunmasıyla sona erdi…

Kâzım Karabekir kimdir?

Kâzım Karabekir 1882 yılında İstanbul’da doğdu. Fatih Askeri Rüştiyesi, Kuleli Askeri Lisesi ve Harp Okulu’nda öğrenim gördü. 1905 yılında Harp Akademisi’ni birincilikle bitirdi. Mezun olduktan sonra Manastır’da Üçüncü Ordu emrine girdi. 1907’de Enver Paşa’yla birlikte İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin Manastır Şubesi’ni kurdu.

1912’de binbaşı rütbesiyle Balkan Savaşı’na katıldı. 1914’te yarbay, 1915’te albay, 1918’de tuğgeneral oldu. 1919’da Erzurum’daki 15. Kolordu komutanlığına atandı. İstanbul Hükümeti’nin Mustafa Kemal hakkındaki tutuklama kararına uymayarak Erzurum Kongresi’nin düzenlenmesine olanak sağladı.

Milli Mücadele’nin Doğu’daki güvencesi oldu. Ermenilerce işgal edilen toprakları geri alarak 1920’de Gümrü Antlaşması’nı imzaladı. Gürcistan’ın elinde kalan Artvin ve Ardahan’ın da geri alınmasını sağladı.

Kurtuluş Savaşı’nın ardından Ankara’ya gelerek TBMM’nin çalışmalarına katıldı. 1924’te Halk Fırkası’ndan istifa ederek, Cumhuriyet tarihinin ilk muhalefet partisi olan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın kurucuları arasında yer aldı. Partinin 1926’da kapatılmasının ardından milletvekilliğini bağımsız olarak sürdürdü.

Atatürk’e suikast girişimi soruşturmasında diğer muhaliflerle birlikte İstiklal Mahkemesi’nde yargılandı, ancak beraat etti.

1927’de milletvekilliği sona erdikten sonra 12 yıl boyunca siyasetten uzak durdu ve anılarını kaleme aldı. Atatürk’ün ölümünden sonra 1939’da yeniden milletvekili seçilerek siyasete döndü. 1946’da TBMM başkanlığına seçildi ve bu görevini sürdürdüğü sırada hayatını kaybetti.

İlgili Haberler