Türkiye''nin denizleri müsilaj tehlikesi altında ve tablo iç açıcı değil.
İstanbul’u ve tüm Marmara sahillerini saran müsilaj şimdi de Ege ve Karadeniz kıyılarını da tehdit ediyor. Denizi çepeçevre saran müsilaj hem ekolojik olarak hem de ekonomik olarak olumsuz etkiliyor.
Sosyal medyada paylaşılan görüntüler ise durumun geldiği noktayı gözler önüne serdi.
Hızlandırılmış görüntüde müsilajın sahilleri kapladığı görülüyor.
MÜSİLAJ NEDİR (DENİZ SALYASI) NEDİR?
Müsilaj, hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Yapışkan, sümüksü yapıya sahip olan müsilaj deniz sıcaklığının yükselmesi artan bakteriler sonucunda oluşur.
MÜSİLAJ NEDEN OLUR, DENİZ SALYASI NASIL OLUŞUR?
Gerekli evsel atık su arıtma tesislerinin hayata geçirilmemesi, atık suların arıtılmadan denize verilmesi, Marmara Denizi''nde su değişim hızının düşük olması ve giderek düşen çözünmüş oksijen miktarı ötrofikasyon seviyesini yükselterek ekolojik kaliteyi de düşürüyor.
Marmara Denizi''ne gerekli arıtım yapılmadan gerçekleştirilen atık su deşarjları da ötrofikasyonun ana nedenlerini oluşturuyor.
Ötrofikasyon da Marmara Denizi''nde en dikkati çekici problem olan ve "salya" olarak bilinen müsilaj oluşumlarına neden oluyor.
Marmara Denizi''nde, besin maddesi varlığının aşırı artması ve deniz suyu sıcaklıklarının yüksek seyretmesiyle aşırı çoğalan fitoplankton hücrelerinin ekosistem içinde kullanılmadan parçalanmaları sonucu denizde müsilaj oluşumları artıyor.