Emniyet Türkiye’de herkesi dinlemiş!..
Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler döneminde güvenlik gerekçesiyle bütün Türkiye’nin dinlendiği, tüm haberleşme kayıtlarının Emniyet’e verildiği ortaya çıktı
Haber: Macit SOYDAN
Türkiye son dönemde ortaya çıkan “dinleme” skandalları ile çalkalanırken Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği bir kararla tüm Türkiye’deki telefon görüşme ve internet haberleşmelerine ilişkin kayıtların, Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’na verildiği ortaya çıktı. Vatan’ın haberine göre, bu dönemde Türkiye genelinde, e-posta, SMS mesajları, faks yazışmaları ve girilen web siteleri takip edildi. Emniyet birimlerinin 25 Şubat- 25 Temmuz 2007 tarihleri arasında Türkiye genelinde bütün ev ve işyeri telefonları, tüm hatlı cep telefonlarını, SMS mesajlarını, e-mail ve faks yazışmalarını takip ettiği belirlendi.
‘Gizli’ ibareli talep
Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in “gizli” ibareli talep yazısında dinleme kararı “cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleriyle ilgili meydana gelebilecek muhtemel provokatif eylemlerin önüne geçilebilmesi için” talep edildi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Kadir Kayan’ın, Akyürek’in talep yazısı üzerine 25 Nisan 2007’de verdiği kararda, tüm haberleşme kayıtlarının Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan alınarak Emniyet’e verilmesini kararlaştırdı. Bu arada, Emniyet Genel Müdürlüğü, dinleme faaliyeti için ayrı ayrı yargı kararı alınmasının yasal bir zorunluluk olduğuna işaret ederek, bütün Türkiye’nin dinlenilmesinin söz konusu olamayacağını bildirdi.
Daha önce de MİT izin almıştı
ANKARA 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Emniyet İstihbarat’a tüm Türkiye’deki telefonların detay kayıtlarının ve internet haberleşmesinin verilmesine ilişkin kararı akıllara 3 yıl önce MİT’e verilen izni getirdi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuran MİT, tüm Türkiye’deki telefon ve internet haberleşmesi içeriklerini alamayınca 8 Nisan 2005’de Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nden Telekom, uzun mesafe telefon hizmeti veren lisanslı şirketlerin ve üç GSM şirketinin abonelerini ve interneti iki ay boyunca izlemek amacıyla izin aldığı ortaya çıkmıştı. İki aylık izin yeni Türk Ceza Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 1 Haziran’dan iki gün önce 30 Mayıs 2005’de sona ermişti. Skandalın 1 Haziran 2005 tarihli VATAN Gazetesi’nde yayınlanmasının ardından hükümet konuya el atmış ve dinleme konusuna çeki düzen vermek amacıyla Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın kuruluşuna ilişkin yasayı çıkartmıştı. Aynı zamanda polis, jandarma ve MİT’e verilen yetkiler kanunla düzenlenmişti.
Mahkemede delil sayılır mı
Mahkeme kararında “Kişiler aleyhine delil olmayacak şekilde kullanılmak üzere bilgisayar ortamında en kısa sürede Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı elemanlarınca incelenmesine” öngörüldü. Elde edilen bilgilerin mahkemelerde delil olarak kullanılmayacak olması aynı zamanda bu bilgilerin Emniyet tarafından mahkeme denetiminden geçmediği için serbestçe kullanılabileceği anlamına geliyor.
Hedef olan ünlü isimler
Türkiye’de son bir yılda gerçekleşen dinlemeler şöyle:
* Eski YÖK Başkanı E.T.’ye ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı, video paylaşım sitesi youtube’a konmuştu. T., burada Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile ilgili bir söylemde bulunuyordu.
* Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanı Tuğgeneral M.E.’nin, terör örgütü PKK’ya karşı girişilecek sınır ötesi kara harekatının tarihini verdiği bir ses kaydı youtube’da yayınlanmıştı. Bu konuşma yayınlandığı sırada kara harekatı başlamamıştı.
* Cumhuriyet Savcısı S.D.’ye olduğu iddia bir kişinin yaptığı sohbet yine youtube’a verilmişti. Bu konuşmada D., Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ile ilgili çok sert ifadeler kullanıyordu.
* Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Öğretim Komutanı Tümamiral K.S.’ye ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı da internet üzerinden yayına konmuştu. Bu kayıtta sesin sahibi kişi “darbe iması” nda bulunuyordu.
* Dağlıca Komutanı Yarbay O.D.’ye ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı youtube ve diğer video paylaşım sitelerine düşmüştü.
* Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, eşiyle birlikte Ankara Çankaya’da bulunduğu sırada, bir aracın kendisini takip etmesinden şüphelenerek aracı durdurmuştu. Olayda, takip eden aracın Emniyete ait olduğu ortaya çıkmıştı.
Görüşme yapılmış gibi kayıt çıkarılır mı
ABD’NİN bilgisayar güvenlik şirketi Hacker Safe’in Türkiye Temsilcisi İnan Taptık, ilginç açıklamalar yaptı: “Herhangi bir cep telefonuna, bir program yüklerseniz bu cep telefonunu bir dinleme aleti olarak kullanabilirsiniz. Bunun için cep telefonuna bunun doğrudan yüklenmesi lazım. Önder Sav’a şunu sormak lazım: Bu cep telefonunu biri hediye mi etti? Ya da bu cep telefonu geçici de olsa sizin elinizden uzaklaştı mı? Çünkü ya telefon kullanıcısına verilmeden önce ya da geçici bir süre elinden çıktığında bu programı yükleyebilirsiniz. Dinlemek için sizi aramalarına gerek yok. Cep telefonunu ’slave form’a dönüş-türdüğünüzde komut gönderip ortamı dinleyebilirsiniz; gelen mesajlara bakabilir, gelen aramaları başka numaraya yönlendirebilirsiniz.