DSC Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?

DSC Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?

Dinamik Denge Kontrolü (DSC) özellikle araç sahiplerinin çok fazla duydukları konular arasında yer alıyor. Dinamik denge kontrolü (DSC) nedir, ne işe yarar? DSC nasıl çalışır? İşte detaylar…

DSC NEDİR?

Dinamik Denge Kontrolü (DSC) özellikle de virajlarda ve elverişsiz olan sürüş koşullarında hareket halindeki aracın kontrolünü sağlayan bir sistemdir.

Sürücü hareketlerini ve araç momentini hesaplayan DSC sistemi, aracın kaydığını anladığı zaman iç ya da dış taraftaki tekerlerin fren baskısını arttırarak aracın kaymasını engeller.

Alman teknoloji markası Bosch tarafından geliştirilmiş olan bu sistem ilk kez 1995 yılında Mercedes otomobil firmasının CL modellerinde kullanıldı.

 

DSC NE İŞE YARAR?

Dinamik Denge Kontrolü (DSC), ABS ile ortak çalışan bir sistem olup aracın tekerlerine iletilen gücünü, direksiyon açısını, motor gücünü ve fren sistemlerini kontrol ederek aracın dengesini sağlamaya yaramaktadır.

En yeni sistemlerde, her bir tekerlek için ayrı bir fren kontrolü vardır. Yani kayan aracın yalnızca ön ve arka sistemleri fren yapmaz, gerekirse tek tek tekerlere ayrı fren baskıları uygulanabilir. DSC sistemi, aracın savrulmaması ve kaymaması için gerekli freni yapar.

 

DSC NASIL ÇALIŞIR?


DSC sistemine sahip durumdaki araçlarda sürüş sırasında gaz pedalına basmak yahut direksiyonu çevirmek gibi pek çok eylem sensörler tarafından takip edilmektedir. Takip edilen tüm bu eylemler sinyaller yardımı ile birlikte merkezi bir mikropc sistemine gönderilir. Sisteme gelen sinyallere karşılık olarak en doğru tepkiyi vermesi sağlanır.

Otomobil hangi hızda nasıl hareket ediyor, tekerlerin konumu ne gibi anlık olarak alınan istatistikler sayesinde bu tür sistemler aracın tam olarak nasıl bir durumda olması gerektiğini bilir.