Dilini yiyen bebek

Dilini yiyen bebek

Dilini yiyen bebek

DİLİNİ ve parmaklarını yemeye başlayan 20 aylık bebekte tıpta çok nadir görülen ‘ağrıya duyarsızlık sendromu’ teşhis edildi. Kendisine zarar vermesini engellemek için bebeğin dişleri özel bir teknikle kaplandı. 

Ağrıya duyarsız bebek dilini yedi
’Ağrıya duyarsızlık sendromu’ olan bebek, dilini ve parmaklarını yemeye başlayınca dişleri keskin olmayan bir plaka ile kaplandı

Mardinli bir ailenin 20 aylık erkek bebeği, tıpta nadir görülen rahatsızlıklardan biri olarak görülen ‘ağrıya duyarsızlık sendromu’ nedeniyle, dilini ve parmaklarını yemeye başlayınca, diş doktoru tarafından dişleri kaplanarak, kendisine daha fazla zarar vermesi önlendi. 20 aylık bebek M.E, dişleri çıkmaya başlayınca dilinin ucunu ve parmaklarını yemeye başladı. Dil ucunu yiyerek kalıcı hasar yaratan ve parmaklarını yemeye başlayan bebeğin ailesi, başvurdukları bir nöroloğun teşhisi koymasının ardından önlem alınması için Dicle Üniversitesi (DÜ) Diş Hekimliği Fakültesine başvurdu. Hastanın tedavisini Pedodontoloji Servisi’ndeki arkadaşlarıyla yapan DÜ Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Behiye Bolgül, bebeğe ağrıya duyarsızlık sendromu teşhisi konulduğunu söyledi.

Hiçbir acı duymuyor
Hastalığın çok nadir görülen bir sinir sistemi hastalığı olduğunu, ağrı ve ısıya duyarsızlık ile sık tekrarlayan yüksek ateş belirtileri gösterdiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Bolgül, konulan teşhisin ardından ailenin M.E’yi kendilerine getirdiğini belirterek, “Mardin’den gelen aile 20 aylık çocuğu dilini ve parmaklarını yemesi üzerine bize getirdi. Çocuk ağrıya karşı duyarsız olduğu için herhangi bir acı duymadan vücuduna zarar verebiliyor. Bu rahatsızlık, genellikle iğne yapılırken çocuğun acı duymamasıyla fark ediliyor. M.E’nin ailesi de bunu fark etmiş, ayrıca çocuk çok sık ateşli hastalık geçirmiş. Çocuk bize getirildiğinde, ön dişleriyle dilinin ucunu koparmış, parmaklarına zarar vermişti” diye konuştu.

 

Dişleri plaka ile kaplandı
Yrd. Doç. Dr. Behiye Bolgül, kendisine söylenenleri anlayacak yaşa gelinceye kadar çocuğun dişlerini keskin olmayan bir plaka ile kapladıklarını belirterek, “Şimdi parmakları iyileşti, ancak dilindeki zarar kalıcı. Belki ileride konuşmasını kısmen etkileyecek” diye konuştu. 20 aylık M.E.’nin kendilerine erken getirildiği için şanslı olduğunu da ifade eden Bolgül, çocuğun durumunun erken aşamada fark edilerek önlem alındığını sözlerine ekledi.