Devlerin tehlikeli satrancı

Devlerin tehlikeli satrancı

Devlerin tehlikeli satrancı

ABD, Kafkasya’da Moskova’dan yana tavır alan Çin’i, Tayvan’la vurmaya hazırlanırken Rusya da İran kozunu oynamaya başladı

Kafkasya’daki savaştan sonra Amerika ile Rusya arasında keskinleşen cepheleşme karşılıklı misillemelerle devam ediyor. Washington, Rus-Gürcü savaşında Moskova’dan yana tavır alan Çin’den Tayvan kozu ile intikam almaya hazırlanıyor. ABD Başkan George Bush yönetimi, Tayvan’a saldırı helikopterleri ve füzeler dahil yaklaşık 6.5 milyar dolarlık silah satışı planladığını açıkladı. Bush, Kongre’ye sunduğu pakette, Tayvan’a 30 Apache helikopteri ve 330 adet patriot füzesi ile 32 adet denizaltıdan atılan Harpoon füzeleri satışı planı da yer alıyor.

Destek sürecek

Pentagon, Tayvan’ın destekleneceğini belirtti. Pekin’in, Washington’un bu adımına sert tepki vermesi bekleniyor.  Pekin, 1949 yılında Çin Komünist Partisi’nin kazandığı iç savaş sonrası ayrılan, Milliyetçi Çin Hükümeti’nin kurulduğu Tayvan’ı topraklarının ayrılmaz parçası olarak görüyor. ABD, politika değişikliğine giderek 1979’da “tek Çin’i” kabul etti ancak Tayvan’ın en büyük müttefiki ve silah tedarikçisi olması sürdürdü. Müttefiki Çin’e yönelik yapılan planı boşa çıkarmayı düşünen Rusya ise, ABD’yi İran üzerinden vuruyor. Nükleer silah alınında da birlikte hareket eden Tahran ve Moskova bir işbirliğine daha gitti; Rusya, İran’a çok amaçlı helikopter satacak. Helikopterlerin üretimini Rus Kamov şirketi üstlendi. Kamov’un Genel Müdürü Roman Chernyshev, Ka-226 model çok amaçlı helikopterlerin üretilmesi için hükümetten 100 milyon dolar kredi alındığını söyledi.


Kuzey Kore’ye suçlama
İsrail, Kuzey Kore’yi, Ortadoğu’daki 6 ülkeye kitle imha silahı sağlamakla suçladı. Viyana’da devam eden BM Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu toplantıları sırasında konuşan İsrail Büyükelçisi David Danieli, “Kuzey Kore’nin, uzun bir süredir Ortadoğu’daki tehlikeli balistik füzeler ile kitle imha silahları artışının kaynağı olduğunu söyledi. Batılı istihbarat yetkilileri ve uzmanlar, İran, Suriye, Libya ile Saddam Hüseyin dönemindeki Irak’ın, kitle imha silahları dahil olmak üzere Kuzey Kore’den askeri yardım aldığını savunuyor.