DEVA Partisi lideri Ali Babacan Millet İttifakı'na ne zaman katılacaklarını açıkladı

DEVA Partisi lideri Ali Babacan Millet İttifakı'na ne zaman katılacaklarını açıkladı

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, seçim tarihi ve ittifaklarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

DEVA lideri Babacan, Habertürk Gazetesi yazarı Nihal Bengisu Karaca’nın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

İşte o röportajdan öne çıkan başlıklar:

"O KENDİ ARALARINDA YAPILAN GÖRÜŞME"

Kulislere göre Kemal Kılıçdaoğlu’nun cumhurbaşkanlığı adayı olma ihtimali yükseliyor. Sizce bu durum Millet İttifakı’nın şekillenmesini nasıl etkiler?

Millet İttifakı adına bir şey söylememiz doğru olmaz. Çünkü şu anda Millet İttifakı’nın içinde değiliz. Onların kendi aralarında yaptığı görüşmeler var. O konuda bir şey söyleyemem. Ama şunu biliyoruz Millet İttifakı’ndaki partiler bizi aralarında görmek istiyorlar. Kamuoyuna açık beyanları var. Ama bizim şu anda bunun için verilmiş bir kararımız yok.

"TEMA BAZINDA BİR GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİDİR"

Parlamenter sisteme geçilmesini istiyoruz dediğiniz anda bundan ‘Millet İttifakı’nda olduğunuz ya da en azından yakın olduğunuz sonucu çıkmıyor mu?

Bunlar hukuki olarak farklı şeyler. Ama siyasi perspektiften baktığınızda parlamenter sistemi isteyen partiler grubu diye düşünürseniz böyle düşünülebilir. Ama bu tema bazında bir görüş alışverişidir. Sistem arayışıdır. Ama bizim yeni kanunlarımıza göre bir seçim hukuki ittifakı formatı var. Partiler bir araya geliyorlar resmen bir ittifak oluşturuyorlar, ittifak halinde seçimlere gireceklerini YSK’ya bildiriyorlar. O partilerle ilgili ittifak sonuçları çalışıyor seçimlerin sonuçlarında.

"ALİ BABACAN''I TANIMIYORLAR"

Parlamenter sistemi benimsemiş partiler olarak halkın karşısına ana konularla ilgili ortak 5 maddelik bir deklarasyonla, bir manifestoyla çıkmanız, seçimden hemen önce seçim ittifakı olarak değil, temel siyasi konularda az çok uzlaşmış siyasi ittifak olarak çıkmanız daha doğru olmaz mı? Öteki türlü seçimlere az bir zaman kala sadece sandıktan çıkmak için, sadece muhatabı yenme amaçlı güç birliği yapma olarak anlaşılabilir, bu da halkın kafasında soru işareti oluşabilir, bu konuda bir tereddütünüz yok mu?

Bizim bugün itibariyle bunları konuşmamız için, erken. İlerleyen aylarda biz durumu değerlendire değerlendire devam edeceğiz. Ama bizim için şu andaki önceliğimiz kendi teşkilat yapımızı tamamlamak. Kendi teşkilatlanmamızı tamamlarken özgün kimliğimizi vatandaşlarımıza anlatmak. Politikalarımızın ne olduğunu anlatmak istiyoruz. Farkındalık oluşturmak istiyoruz. İnsanlar Deva Partisi’nin genel başkanının kim olduğunu bilmiyor mesela. Partinin adını duymuş, genel başkan olarak farklı isimler söylüyor. Ya da Ali Babacan ve arkadaşlarının kurduğu partinin adı ne diye sorulduğunda buna cevap veremeyenler var. Önceliğimiz bunu oluşturmak. Ancak o zaman ileride adı demokrasi ittifakı olur Millet İttifakı olur her ne olursa, öyle bir şey olacaksa eğer, orası için daha daha değerli oluruz. Daha iyi tanınan, bilinen bir parti olursak katma değerimiz de daha fazla olur. Tabii eğer bu olacaksa, bizim karar organlarımızda tartışmamız, yetkili organlarımızda da bu kararı almamız gerekiyor.

Ama varsayalım ileride öyle bir yola girecek olsak bile, kendi özgün kimliğini oturtmuş, bir partinin katacağı değer daha fazla olacaktır diye düşünüyorum.

"SEÇİM YA 2022 SONBAHAR YA 2023 HAZİRAN"

Vakit de var zaten, acele etmeye gerek yok. İktidarın yaptıklarına baktığımızda 2022 sonbaharı ile 2023 haziranı arasında bir seçim olacak gibi gözüküyor. Kasım 2022 ile haziran 2023 arasındaki bir dönemde olacağı kesinleşti bile diyebiliriz. Ben 2 senedir bana soranlara 2022 yılı seçim ihtimalinin en yüksek olduğu yıl diye söylüyordum. Bunu iş dünyasıyla, yerli-yabancı basın, yabancı sermaye ile yaptığımız tüm görüşmelerde söyledik. Son ana kadar beklemeyi de tercih edebilirler. Ama iktidar 2022 sonbaharında kendisi için bir fırsat penceresi açıldığını görürse yapacaktır. Bizim açımızdan da acelenin bugün itibariyle yararı yok. Ama her ay bu konuyu değerlendiririz de tabii…Parlamenter sistem çalışmamız, diğer partilerle bunun görüşülmesi, görüşülürken ortak zemin yakalanıp yakalanmayacağı… Ortak zemin bulunursa bu ilişkileri daha iyi bir noktaya taşımak için iyi baz teşkil edebilir.

İlgili Haberler