Derin kulak yargıyı sarstı

Derin kulak yargıyı sarstı

Derin kulak yargıyı sarstı

İDDİALARLA ilgili açıklama yapan TİB Başkanı Şimşek, mahkeme kararına rağmen Yargıtay’ın hiçbir telefonunun dinlenmediğini söyledi. Başbakan’ı da öven Şimşek, “Eski bir başbakan 6 yıl yargı kararı olmadan dinleme yaptırdı. Ses çıkmadı. Şimdi mahkeme kararları var” dedi.

İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin de telefonlarının dinlendiğinin ortaya çıkmasından sonra, Beşiktaş’taki savcılarla görüştü. Engin, “Onlardan aldığım bilgiler ışığında esası için Adalet Bakanlığı’ndan bilgi talep edeceğim. Sonra yasal haklarımı kullanacağım” dedi. ‰ 8’de

Korku imparatorluğu
HAKİMLER Savcılar Yüksek Kurulu: Türkiye’de böyle bir korkunun yaratılmış olması insan
hakları ihlali olarak değerlendirilmektedir...


TİB’e yeni inceleme
SİNCAN 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı kayıtlarının yeniden incelenmesine karar verdi.


Yargıda dinleme depremi

Türkiye ard arda gelen dinleme haberleri ile sarsılıyor. Yargıtay santralinin dinlendiği iddia edilirken, TİB “Karar var, teknik sebeplerle dinleyemedik” açıklamasını yaptı. HSYK ise “Hakim ve savcılar baskı altında” diyor

Haber: Salim YAVAŞOĞLU
Türkiye’de tam bir “tele kulak kaosu” yaşanıyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in dinlendiği iddialarının ardından, Sargıtay’ın da dinlendiği iddia edildi. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda  Ankara 1.Sulh Ceza Hakimi Hayrettin Keskin tarafından hazırlanan telekulak raporunda “Yargıtay santralinin” de dinlendiği, dinleme kararının İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından alındığı belirtildi. Bu iddialar üzerine  Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Başkanı Fethi Şimşek bir açıklama yaptı. “Yargıtay santralinin ve YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun dinlenmesine ilişkin mahkeme kararı olduğunu” doğrulayan Şimsek “Ancak dinleme yapamadık” dedi.  Şimşek şunları kaydetti: “TİB yargı kararı olmaksızın dinleme yapmaz. Kim bunu yaparsa suç işlemiş olur. Bugün eksik bilgilendirmeden kaynaklandığını düşündüğümüz bir bilgi kirliliği yaşanmıştır. Yapılan incelemede, Yargıtay’a ait olduğu iddia edilen sabit telefonlardan biriyle ilgili olarak hiçbir dinleme işleminin yapılmadığı, diğer sabit telefon numarasıyla ilgili olarak, hakim kararı bulunmasına rağmen, kullanılan santralin özelliği nedeniyle, dinleme gerçekleştirilememiştir. Tedbir süresi bitmeden talep eden birimin yazısı üzerine dinleme sonlandırılmıştır. Yani Yargıtay’da hiçbir dinleme yapılmamıştır.”

Çifte standart yapılıyor
Telekulak sakandalı ile ilgili olarak iktidara ve kuruma yöneltilen eleştiren Şimşek, “Bizler, siyasetçilerimiz çifte standart içinde olmamalıyız. Ülkemizde TİB kurulmadan önce, bir ülkenin Başbakanı’nın 6 yıl hakim kararı olmadan dinlendiği ve gazetelere servis yapıldığı bilinmektedir. Bu konu hiç tartışılmamıştır. Ama şimdi dinlemeler hakim kararıyla yapılıyor her nedense toplum ayağa kalkıyor. Bundan kurtulmamız lazım” dedi.

Adalet Bakanlığı: Dinleme yok
Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, “Yargıtay ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı santrallerin ve bu santrallere bağlı görüşme yapan tüm hakim ve Cumhuriyet savcılarının dinlenmesinin talep edilmesi ve dinlenmesinin hiçbir şekilde söz konusu olmadığı” bildirildi. Yargıtay santrali olduğu ileri sürülen telefon numarasının, Yargıtay Birinci Başkanlığı adına kayıtlı, soruşturmada ismi geçen Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu’na ait olduğu ifade edildi.


Telekominikasyon İletişim Başkanlığı Başkanı Fethi Şimşek, iddiaları cevaplandırdı.


Gerçeker: Gelişmelerin takipçisi olacağız
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, “Yargıtay ile ilgili bir dinleme varsa takipçisi olacağız” dedi. Gerçeker, gazetecilerin telefon dinlemelere ilişkin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, Yargıtay Birinci Başkanlığı telefonlarının dinlendiğine ilişkin haberleri hatırlatması üzerine Gerçeker, konunun araştırıldığını, bilgilerin istendiğini ve bilgiler geldikten sonra gereğinin yapılacağını söyledi. Gerçeker, “Yargıtay ile ilgili bir dinleme varsa biz onun takipçisi olacağız. Yargıtay’ın telefonlarının dinlenebilmesi için Birinci Başkanlık Kurulu’nun izni olması lazım, karar olması lazım. Onun dışında Yargıtay’ın telefonlarının dinlenmesi mümkün değil” diye konuştu.

Kurul raporu incelemeye aldı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in de örgüt soruşturması kapsamında dinlendiğinin hatırlatılması üzerine Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, devam eden davalarla ilgili bir şey söyleyemeyeceğini ifade etti. Öte yandan iddialar olağanüstü bir toplantıyla Yargıtay Başkanlar Kurulu’nda da masaya yatırıldı. Kurul, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz’ın kararı ile hazırlatılan dinleme raporu için ön inceleme yapılmasını kabul etti.


Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu  Başkanvekili Kadir Özbek, kurulun ‘seçilmiş üyeleri’ adına dün gazetecilere bir açıklama yaptı.

 

HSYK: Kurul kararı hiçe sayıldı
Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) ’seçilmiş üyeleri’de dinleme haberleri üzerine olağanüstü bir toplantı yaptı. Toplantının ardından açıklamalarda bululan HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, “Yargının savunma konumuna düşürülmüş olması son derece sıkıntı vericidir” dedi. Dinleme olaylarının son zamanlarda artan bir şiddetle süregeldiğini ve toplumda sade vatandaşın dahi dinlendiği paranoyası yarattığını, kurumların kanunsuz dinlemelerle karşı karşıya kaldığını belirten Özbek, HSYK’nın bu konularda çok hassas olduğunu ifade etti. Müfettişler tarafından yapılacak başvurulara dayanarak verilen kararlarda hakimlerin birtakım endişeleri taşıdığı, müfettişin talebini geri çevirmede birtakım sıkıntılar yarattığı izlenimini her zaman duyduklarını dile getiren Özbek, yargı mensuplarına da şu çağrıda bulundu:

Hakimler hassas olsun

“Türkiye’de böyle bir korkunun yaratılmış olması insan hakları ihlali olarak değerlendirilmektedir. Tüm teşkilatımızdan hiçbir endişe altında kalmadan yargılanma hakkı bakımından çok hassas davranmalarını bekliyoruz.” HSYK’dan yapılan yazılı açıklamada da, Kurul’un savcı ve hakimlerin dinlenmesine ilişkin kararı bozma talebiyle Yargıtay’a başvurma kararı aldığı, ancak Adalet Bakanı’nın kararın geriğini yerine getirmediği belirtildi.


Başsavcı Engin: Hakkımı arayacağım

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, İstanbul Adalet Sarayı’na gelişinde basın mensuplarının “telefonlarının dinlenildiği” iddialarına ilişkin sorularını yanıtladı. Aykut Cengiz Engin, “Beşiktaş’ta bulunan örgütlü suçlar birimindeki görevli başsavcı vekili arkadaşlarla görüştük. Onlardan bilgi aldım. Onlardan aldığım bilgiler ışığında esası için Adalet Bakanlığı’ndan bilgi talep edeceğim. Oradan gelecek bilgilere, belgelere göre yasaya, usule aykırılık görülüyorsa tabii ki ben de yasal haklarımı kullanacağım” şeklinde konuştu.

Bakanla görüştü

Öte yandan, Cengiz Engin dün öğleden sonra Adalet Bakanı Sadullah Ergin’le bir araya geldi. Sultanahmet Adliyesi’nde gerçekleşen görüşmenin ardından açıklama yapan Engin, “Bakanla dinlemeyi görüşmedik. Beni hiçbir makamın yasadışı dinleyeceğini düşünmüyorum” dedi.

 

Osman Kaçmaz TİB’de ikinci kez inceleme istedi
Ankara’da yaşanan ’dinleme’ trafiğinde son hamle ihracı istenen hakimden geldi. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) “HTS” kayıtlarının yeniden incelenerek, bunlara ilişkin mahkeme kayıtlarının olup olmadığının tekrar araştırılmasını istedi. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda Telekomünikasyon İletişim Daire Başkanlığı’nda, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimi Hayri Keskin ve beraberindeki 3 bilirkişi inceleme 5 Kasım’da inceleme yaparak, usulsüz dinleme iddialarını araştırmıştı.

Suç duyurusunda bulunmuştu

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, heyetin TİB görevlilerince engellendiği ve bu nedenle çalışmaların yapılamadığı gerekçesiyle tespitin yenilenmesine karar verdi. Hatırlanacağı gibi,  Hakim Hayri Keskin, inceleme sırasında engellendiği iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

 

Telekulak skandalı Meclis’e taşındı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin başta olmak üzere, bazı yargı mensuplarının telefonlarının dinlendiği, teknik ve ortam dinlemelerine maruz kaldıklarına ilişkin iddialar Meclis gündemine taşındı. CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Başbakan Erdoğan’ın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde; yüksek yargı mensuplarının dinlenmesine ilişkin olayın Türkiye tarihinde görülmemiş bir olay olduğunu öne sürdü. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen de Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yanıtlamasını istediği soru önergesinde, hakim ve savcılar dışında milletvekilleri başta olmak üzere başka kimlerin dinlendiği öğrenmek istedi.



Cindoruk: AKP yargı birliğini zedeliyor
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, “Türk yargı hayatında bugünkü kadar yargı organları arasında, yargıçlar arasında bir ihtilafın olduğunu hatırlamıyorum. Bu ihtilafın kaynağı da iktidar partisidir” dedi. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Cindoruk başkanlığındaki DP Başkanlık Divanı üyelerini Güniz Sokak’taki konutunda kabul etti. Demirel, DP ve Anavatan’ı bütünleşmedeki fedakarlıklarından dolayı tebrik etti. Cindoruk da bütünleşmeye desteğinden dolayı Demirel’e teşekkür etti. Cindoruk, “Yargı-yargıç arasında dahi ihtilaf çıkaran bir iktidar döneminde bizim itidali temsil ettiğimizi ve itidali temsil etmeye devam edeceğimizi ifade etmek istiyorum. Yargı organları arasındaki çekişmeden Türk hukuku zarar görüyor. Biz bir denge partisiyiz bu dengeleri kuracağız” şeklinde konuştu.