Depremin kalbine yolculuk

Depremin kalbine yolculuk

Depremin kalbine yolculuk

Bilim adamları, Japonya yakınlarında, büyük depremlerin merkez üssü olarak kabul edilen bir bölgenin altı kilometre dibine inilmesini öngören projenin ilk aşamasını tamamladı. Proje kapsamında altı kilometre derinliğe bir erken uyarı sistemi yerleştirilmesi planlanıyor. Nankai Çukuru olarak bilinen bölgede deniz yatağının 1,4 kilometre altına inildi, basınç noktalarının üç boyutlu görüntüleri çıkarıldı. Nankai çukuru, geçtiğimiz yüzyılda büyük deprem ve tsunamilerin kaynağı olarak biliniyor.

Çukurda 8 delik açıldı
Projeye öncülük eden bilim adamlarından Harold Tobin, 2004 yılında meydana gelen ve merkez üssü Endonezya’nın Sumatra adası açıkları olan depremde 200 bine yakın kişinin öldüğünü hatırlatarak, “Bu deprem, dünyadaki en büyük depremlerin bir tektonik plakanın diğerinin altına girdiği dalma batma noktalarında olduğuna örnektir” dedi.  Japon Çikyu gemisiyle Nankai Çukuru’nda Eylül ayından bu yana sekiz delik açıldı. Bilimadamları, 30 yıl içinde Nankai çukurunda büyük bir deprem yaşanması olasılığının yüzde 50’den fazla olduğunu söylüyor.

Büyük depremlerin hemen hepsinin denizde olduğunu belirten araştırmacılar, gerçek fay hatlarını incelemek için denizde çalışmaları gerektiğini belirtti.