Özellikle deprem korkusu ve yüksek kira fiyatları nedeniyle İstanbullular, başka illere taşınmayı tercih ediyor.
Peki, İstanbul'dan göç edenlerin en çok tercih ettiği iller hangileri?
Bu sorunun cevabını vermek için eTaşın adlı bir taşımacılık şirketinin hazırladığı raporu DHA inceledi.
eTaşın, 2023 yılının şubat ve mart aylarında bine yakın müşterisinin taşınma taleplerini analiz ederek bir rapor hazırladı. Raporda, bu dönemdeki talepler, 2022 yılının aynı dönemiyle karşılaştırıldı. Rapora göre, İstanbul çıkışlı taşınma taleplerinin dört bölgede yoğunlaştığı görüldü. Bu bölgeler; İç Anadolu, Karadeniz, Trakya ve Akdeniz.
Raporda ayrıca, İstanbulluların en çok taşınmak istediği şehirlerin sıralaması da verildi. Buna göre, İstanbulluların en çok tercih ettiği şehir **Eskişehir** oldu. Eskişehir'i, Samsun ve Sakarya izledi. Bu illerin ortak özellikleri ise deprem riskinin düşük, konut ve arsa fiyatlarının ise uygun olması.
Raporda dikkat çeken bir diğer nokta ise Sakarya'ya olan talebin 8 kat artması oldu. Sakarya, Marmara Bölgesi'nin tümünde en çok taşınılmak istenen şehir haline geldi. Çanakkale 5 kat, Edirne, Tekirdağ ve Bursa ise 2 kat daha fazla talep aldı.
Deprem sonrası İstanbul'daki göç hareketleri, şehrin sosyal ve ekonomik yapısını da etkileyecek gibi görünüyor. İstanbul'un göç veren bir kent olması, hem nüfus hem de gelir dağılımında değişimlere yol açabilir. Bu değişimlerin uzun vadede ne gibi sonuçlar doğuracağını ise zaman gösterecek.
DEPREM SONRASI TAŞINMA TALEPLERİNDE BÜYÜK DEĞİŞİM OLDU
eTaşın, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bine yakın müşterisinin taşınma taleplerini inceleyerek bir rapor hazırladı. Raporda, şubat ve mart 2023’teki talepler, 2022’nin aynı dönemiyle karşılaştırıldı. Rapor kapsamında İstanbul çıkışlı taleplerin dört bölgede toplandığı gözlendi. Bu bölgelerin sırasıyla İç Anadolu, Karadeniz, Trakya ve Akdeniz olduğunu belirten eTaşın Kurucu Ortağı Kadir Nezih Elgün, konuya dair “6 Şubat itibarıyla yaşanan depremlerin ardından taşınma taleplerinde büyük değişiklikler gözlendi. Depremi takip eden hafta taşınma talepleri sert düşüşle 4’te 1 oranına inerken, sonrasında ise hızla artış yaşandı. Depremlerin ardından İstanbul çıkışlı taşınma taleplerini incelediğimiz rapora göre İstanbul’un artık göç alan değil, göç veren kent konumuna geçtiğini söyleyebiliriz. Bunun başlıca sebeplerinin arasında ise olası İstanbul depreminin yol açtığı korku ve kiraların yüksek fiyatlara ulaşması yer alıyor” dedi.
SAKARYA’YA TALEP 8 KAT ARTTI
Elgün, “Son dönemde İstanbul’daki konut fiyatlarının hızla artmasıyla Trakya’ya doğru yoğun bir göç hareketliliği başlamıştı. Depremle birlikte bu göç hızlandı ve sınırlarını genişletti. Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Sakarya, Eskişehir, Kayseri ve Samsun gibi şehirlere geçen yıla göre yoğun bir şekilde göç edildiğini görülüyoruz.
Bu şehirleri ön plana çıkaran etmenler ise deprem riskinin az, konut ve arsa fiyatlarının ise daha uygun düzeyde olması. Bu illere olan taşınma talebi, geçen yılın aynı dönemine göre ortalama 3 kat yükseldi. Hatta Sakarya, 8 kat fazla talep alarak Marmara Bölgesi’nin tümünde açık ara en çok taşınılmak istenen şehir oldu. Çanakkale 5, Edirne, Tekirdağ ve Bursa ise 2 kat daha fazla talep aldı” ifadelerini kullandı.
İÇ ANADOLU’DA EN ÇOK TAŞINILAN ŞEHİRLER KAYSERİ VE ESKİŞEHİR
“İç Anadolu Bölgesi'ne baktığımızda özellikle büyük şehirlerin geçen senenin aynı aylarına kıyasla ortalama 8 kat daha fazla taşınma talebi aldığını görüyoruz” diyen Kadir Nezih Elgün sözlerine şu şekilde devam etti:
“Sanayileşmenin yüksek olduğu şehirlerden Kayseri, Eskişehir ve Ankara taşınmak istenilen şehirler arasında üst sıralara yerleşti. Bölgenin bir diğer büyük şehri Konya’ya olan talep ise kayda değer değişiklik sergilemedi. Eskişehir’e geçen seneye oranla 18 kat fazla talep görürken, Kayseri’de 7, Ankara’da ise 4 kat artış söz konusu.”
EN ÇOK TAŞINILMAK İSTENEN ŞEHİRLERDEN BİRİ SAMSUN OLDU
Karadeniz’e ilginin arttığını belirten Elgün, “En çok taşınılmak istenen şehirlerden biri olan Samsun 16 kat taşınma talebi alırken, bu oran Ordu’da 6, Giresun’da 4, Trabzon’da ise 3 kat olarak kayıtlara geçti. İstanbul’dan yoğun bir şekilde taşınma talebi alan 4 bölge içinde ortalama 3 katlık büyüme ile görece en düşük bölge olan Akdeniz’e taşınma talepleri Antalya’ya 4, Mersin ise 2 kat arttı. Bunun yanı sıra İzmir, Kocaeli gibi şehirlere taleplerde de sert bir düşüş yaşanıyor” açıklamasında bulundu.
“GÖÇ ALAN ŞEHİRLERİN ORTAK ÖZELLİĞİ DEPREM RİSKİNİN AZ OLMASI”
“Trakya, İç Anadolu, Orta-Doğu Karadeniz ve Akdeniz olmak üzere, öne çıkan dört bölgeyi incelediğimizde, göç edilen şehirlerdeki ortak özelliklerin başında deprem riskinin az olması,konut ve arsa fiyatlarının İstanbul’a oranla düşük bir seyir izlemesi” diyen Nezih Elgün, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:
“Ortaya çıkan tabloda geçmişte Samsun-Trabzon hattından yoğun göç alan İstanbul için şu anki tersine göç akını sürpriz değil. Öte yandan İç Anadolu Bölgesi’nde sanayileşmenin yoğun olduğu Eskişehir ve Marmara Bölgesi’nde Sakarya da bu nitelikleriyle oldukça cazip.”