Yapılan bir araştırmaya göre saatte 675 ton çöp atılan denizlerin hali içler acısı
İstanbul’daki temizlik dalışında, çıkan atıklar arasında; 2 bisiklet, cep telefonu, kamyon lastiği, çiçeklik, paspas, fırça, kılıç kını, nargile başlığı, kredi kartı, pet ve cam şişeler yer aldı.
DenizTemiz/Turmepa tarafından dünya denizlerinde yaşanan kirliliğin nedenleri ve sonuçlarına ilişkin yapılan bir çalışma, denizlerin dünyanın önemli çöp depolama alanlarından birisi haline geldiğini ortaya koydu. Türkiye’ye kıyısı olanlar arasında en fazla kirlilik bulunan denizin Karadeniz olduğu ve kirlilik yaratan unsurların yüzde 48’inin Tuna Nehri’nden geldiğine dikkat çekildi.
Önce Karadeniz
Karadeniz’in akıntısı fazla olan bir deniz olduğu ifade edilen çalışmada, yılda 750 milyon metreküp suyun boğazlardan Marmara Denizi’ne ve buradan da Ege ve Akdeniz’e ulaştığı belirtildi. Karadeniz temizlenmeden diğer denizlerin temizliğinden bahsedilemeyeceği ifade edildi.
Kirliliğin nedenleri
* Dünyada her yıl
450 milyar metreküp arıtılmamış ya da kısmen arıtılmış çöp ile endüstriyel ve tarımsal atık denize atılıyor.
* Denizlere, saatte 675 bin kilogram çöp atılıyor.
* Bir cam şişe 1 milyon, 1 plastik şişe ise 450 yılda ancak çevrime karışıyor.
* Türkiye’de, sanayi tesislerinin yüzde 98’inde, belediyelerin yüzde 95’inde, turizm tesislerinin ise yüzde 81’inde atık arıtma tesisi bulunmuyor.
* Akdeniz havzası, dünyadaki 34 sorunlu bölge içinde üçüncü sırada yer alıyor.