Denenen korona aşısı ölüm riski bulunan yaş aralığında büyük etki sağladı. Güzel haber Oxford aşısından geldi

Denenen korona aşısı ölüm riski bulunan yaş aralığında büyük etki sağladı. Güzel haber Oxford aşısından geldi

Korona virüs aşı çalışmalarıyla ilgili sevindiren haberler peş peşe gelmeye devam ediyor. Oxford-AstraZeneca’nın geliştirdiği korona virüs aşı adayının yaşlılarda güçlü bağışıklık tepkisi oluşturduğu açıklandı.

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre, İngiltere'de Oxford Üniversitesinin ilaç firması AstraZeneca ile yeni tip korona virüse karşı ortak geliştirdiği aşı adayının, 2. aşama denemelerde yaşlılarda güçlü bağışıklık tepkisi oluşturduğu bildirildi.

Tıp dergisi Lancet'te, AstraZeneca'nın Oxford Üniversitesi ile ortaklaşa geliştirdiği Kovid-19 aşı adayına ilişkin yayımlanan makalede, yaklaşık 560 sağlıklı yetişkin gönüllüye, iki doz aşı veya bir plasebo verilen ikinci faz denemelerinin sonuçları paylaşıldı.

ÖLÜM RİSKİ BULUNAN GRUP ÜZERİNDE BÜYÜK ETKİ SAĞLADI

Aşının birinci ve ikinci aşama denemelerinde, korona virüs nedeniyle ölüm veya ciddi hastalık riski bulunan gruplar üzerinde güçlü bağışıklık geliştirdiği belirtildi.

İkinci aşama denemelerinde, 18-55, 56-69, 70 ve üstü olmak üzere 3 ayrı yaş grubundaki gönüllülerin tamamında aşının benzer antikor ve T hücresi tepkileri gösterdiği, gönüllülerin herhangi bir yan etki bildirmediği kaydedildi.

Oxford Aşı Grubu araştırmacısı Dr. Maheshi Ramasamy, aşının sadece yaşlılarda değil gençlerde de benzer bağışıklık tepkileri verdiğini görmekten memnuniyet duyduklarını belirtti.

ÇALIŞMALARINA DEVAM EDECEĞİ DUYURULMUŞTU

AstraZeneca firmasının Oxford Üniversitesi ile virüse karşı yürüttüğü 2. faz aşı denemelerine eylül ayı başında, deneklerden birinde ortaya çıkan nörolojik sorun nedeniyle ABD’de ara verilmiş ancak sorunun korona aşısından kaynaklanmadığına karar verilmesinin ardından AstraZeneca'nın çalışmalarına devam edeceği duyurulmuştu.