Bulunduğunuz bölgedeki suyun sertliğiyle alakalı olan demlik kireçlenmeleri sağlığınızı bozabilir. Ayrıca çayınızın demlenme lezzetini de etkileyecektir.
Üstelik sadece sağlığınızı bozmakla kalmaz, kararan çaydanlıklarınız görüntü olarak da kötüdür ve çay içmenin zevkini elinizden alabilir. Ancak tüm bunların çözümü var.
Mynet’te yer alan içeriğe göre; demlikte oluşan kirecin 2 etkili çözümü bulunuyor. Bunları yaparsanız, demliğinize yer edinmiş kireci bir çırpıda yok edebilirsiniz.
Çaydanlıktaki kireci çıkarmayı ve tamamen yok etmeyi nasıl başarabileceğini merak eden çok fazla insan bulunuyor. Peki, bu nasıl yapılabilir?
İlk olarak en etkili çözümlerden biri limon oluyor. Limon, inatçı kireci bir çırpıda söküp atıyor. Doğal asidik yapısı sayesinde kireci çözebilen limon, etkili bir çaydanlık temizliği için tercih ediliyor.
Limon aynı zamanda çaydanlığı parlatmada da bir numaralı doğal bir malzeme olarak tercih ediliyor.
Karbonat ise kireci çözmek için etkili malzemelerden biridir. Kimyasal yapısı kireci çözerken aynı zamanda limonla birleşerek çaydanlığın parlamasına neden olur. İşte bu sebeple tertemiz çaydanlık için limon ve karbonat karışımı kullanılır.
Peki, çaydanlığınızı parlatmak ve kireci çözmek için bu iki malzemeyi nasıl kullanabilirsiniz?
Çaydanlıktan kireç nasıl temizlenir diye soranlar için en etkili çözümlerden biri olan limon ve karbonat karışımı için öncelikle 1 paket karbonat ve 1 limona ihtiyacınız var.
Karbonat paketini çaydanlık içerisine boşaltın. Ardından üzerine limon dilimlerini atın. Çaydanlığın yarısını dolduracak şekilde su ekleyip kaynatın. Kısık ateşte bu şekilde kaynamaya bırakırsanız kireçler çözülerek çaydanlıktan ayrılır. İşlem sonrası çaydanlığı durulayarak kullanmaya devam edebilirsiniz.
Bir diğer çözücü yöntem ise limon tuzudur. Limon tuzu kimyasal içermeden çaydanlığı kolayca temizleyen bir malzemedir. Bunun için çaydanlığın tabanına her yerini kaplayacak şekilde limon tuzunu dökün. Ardından yarısını dolduracak şekilde suyu ekleyin.
Eksik olursa yanmasına sebep olabilir, çok fazla koyarsanız da kaynayınca taşma yapabilir. Bu yüzden ölçüye dikkat edin. Ardından kısık ateşte kaynamaya bırakın ve yaklaşık 20 dakika kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra telle ovarak temizleyin.