GENEL MERKEZ’DEN CEVAP YOK
Noter onaylı 543 delegenin “olağanüstü kongre ve tüzük kurultayı” için verdikleri imzalar, MHP Genel merkezi tarafından görmezden gelindi. Tabanda tepkiyle karşılanan bu gelişme sonrasında Akşener, Aydın ve Oğan’ın avukatları bugün mahkemeye başvurdu.
15 günlük yasal süre sonrasında herhangi bir cevap verilmemesi üzerine yargıya başvuran Genel Başkan adayları çalışmalarına devam ediyorlar.
KAYYUM DEĞİL, ÇAĞRI HEYETİ
Emsal kararlar incelendiğinde ve imza veren delegelerin hepsinin noter onaylı olmasından dolayı mahkemenin olağan üstü kurultay yönünde karar vermesi bekleniyor. Bazı medya organlarında çıkan haberlerin aksine partinin kayyumla değil, mahkeme tarafından parti içinden atanacak 3 kişilik Çağrı Heyeti ile olağanüstü kurultaya gidilerek yeni genel başkan seçilecek.
2 HAFTA SÜRE TANINACAK
Avukatlar tarafından yapılan yazılı açıklamada, imzaların teslimi üzerinden 20 gün geçtiği vurgulanarak, “Siyasi Partiler ve Türk Medeni Kanunu uyarınca MHP Genel Başkanlığı’na tanınan süre içerisinde genel kurul olağanüstü toplantıya davet edilmemiştir” denildi. Dava açıldığına dair tebligatı MHP Genel Merkezi’ne gönderecek olan mahkeme, 2 hafta içinde cevap verilmesini isteyecek.
Avukatlar Uğur Tarhan, Mustafa Veysel Güldoğan, Tan Tahsin Zapata, Kürşat Ergün ve Dilşat Erdil tarafından yapılan ortak açıklamada şöyle denildi: “Kamuoyunun malumu olduğu üzere 15 Ocak 2016 tarihinde Milliyetçi Hareket Partisi Büyük Kongresi’nin tüzük değişikliği gündemli olağanüstü toplanması hususunda yeterli sayının çok üzerinde olan 543 üst kurul delegesinin iradesi, Parti Genel Başkanlığı’na teslim edilmiş, bu tarihten önce ve sonrasında sayın Genel Başkan tarafından söz konusu iradelerin dikkate alınmayacağı, genel kurulun toplanması hususunda mahkeme yolunun açık olduğu ifade edilmiştir. İmzaların tesliminden bu güne kadar 20 gün geçmiştir. Gerek siyasi partiler kanunu, gerekse Türk medeni kanunu uyarınca Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanlığı’na tanınan süre içerisinde parti yönetimi tarafından genel kurul olağanüstü toplantıya davet edilmemiştir. Bu itibarla Milliyetçi Hareket Partisi olağanüstü genel kurulunun Sulh Hukuk Mahkemesi’nin görevlendireceği 3 kişilik çağrı heyeti tarafından toplantıya çağrılması talepli dilekçemiz mahkemeye teslim edilmiştir. Bundan sonraki takdir yüce Türk milleti adına karar vermeye yetkili olan mahkemenindir.”
EMSAL KARARLAR EKLENDİ
Avukatların mahkemeye teslim ettiği dava dilekçesi 14 sayfa. Dilekçenin içerisinde Anayasa, siyasi partiler kanunu, MHP içtüzüğü, Medeni Kanun’un ilgili maddeleri ile Saadet Partisi ile ilgili 2010 yılı emsal kararı ve CHP ile ilgili Anayasa Mahkemesi kararı bulunuyor. Delegeler arasından belirlenecek 3 kişinin “Kurultay Çağrı Heyeti”nde görevlendirilmesi talebinde bulunulan dava dilekçesinde, mahkemeye giden süreçte Devlet Bahçeli’nin Kızılcahamam kampında yaptığı konuşma ve Genel Sekreter İsmet Büyükataman’ın imza teslimi sonrasında “olağanüstü kongre yok” şeklindeki beyanatları da dosyada yer aldı.
MHP’DEN CEVAP İSTENECEK
Olağanüstü kongre ile ilgili dava dosyası, Ankara 12’nci Sulh Hukuk Mahkemesi’ne düştü. Bundan sonraki süreçte; dava açıldığına dair tebligat MHP Genel Merkezi’ne gönderilecek. Tebligatın alınmasından sonra MHP Genel Merkezi’nin 2 hafta içinde cevap vermesi beklenecek. Olumlu yada olumsuz bir cevap verilemese de mahkeme çağrı heyeti atanması için karar sürecini başlatacak. Dava dilekçesinde çağrı heyeti için şu isimler yer aldı; 1- Av. Ayhan Arel. MHP Aksaray il başkanı. 2-Ali Sağır. MHP kurucular kurulu üyesi. 3-Mehmet Bilgiç. MHP Bursa üst kurul delegesi. Yedek üye; Turan Yaldır MHP MYK yedek üyesi.