Davutoğlu ikna turunda

Davutoğlu ikna turunda

Davutoğlu ikna turunda

Ermeni turlarına Şahin’le başladı,sırada Baykal var
DIŞİŞLERİ Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Ermenistan arasında varılan mutabakatla ilgili ’iç istişare süreci’ni TBMM Başkanı M. Ali Şahin ile başlattı. Şahin’e 1 saat boyunca bilgi aktaran Davutoğlu, randevu isteğine olumlu yanıt aldığı CHP lideri Deniz Baykal’la salı günü görüşecek.

Haber: Fatih ERBOZ
Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi konusundaki mutabakata ilişkin “iç istişare süreci” başlatıldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ilk olarak TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’le görüştü. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Şahin’e başta Kafkasya ve Ermenistan normalleşme süreci olmak üzere Karabağ sorunundaki gelişmeler, Irak-Suriye arasında yürütülen çalışmalar ve dış politikadaki diğer gelişmeleri kapsamlı bir şekilde aktardığını ifade etti. Davutoğlu, “Dış politikada hangi adımı atarsak atalım, hangi girişimlerde bulunursak bulunalım, bütün bu politikaların nihai meşruiyet kaynağı yüce Meclisimizdir. Sayın Meclis Başkanımıza bu konuları arz ettim” dedi.

Tereddütler kalmayacak
Davutoğlu, “Sayın Başkan’dan, genel görüşme ya da genel kurulu bilgilendirme yönünde Meclis’e ilişkin bir talebiniz oldu mu? sorusu üzerine şunları söyledi: ” Hayır. O tamamıyla Meclisimizin takdiridir. Dış politikanın diğer alanlarına da girdik ama merak konusu olan Kafkasya’daki gelişmeler ve Ermenistan ile normalleşme süreci olduğu için şu ana kadar yürüttüğümüz çalışmaları bütün ayrıntılarıyla sayın Başkanımıza arz etme imkanı bulduk. Çünkü her şeyden önce yüce Meclisimizin bu konuda hiç bir tereddüt bırakılmaksızın bilgilendirilmesi lazım. Biz bu görevi yerine getireceğiz.

Her türlü bilgilendirme
Bakan Davutoğlu, “Ermenistan ile 6 haftalık protokol süreci başladı mı?” şeklindeki soruya da şu karşılığı verdi:  “İstişare süreci açıklamayla birlikte başlamıştı. Ben de şimdi fiilen sayın Meclis Başkanımızla görüşerek bunu başlatmış oluyorum. İnşallah kamuoyumuzda tartışılacak. Zaten protokol metinleri kamuoyu tarafından bilindiği için o konuda görüşü olan bütün siyasi partilerimize, kurumlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza gerekli her türlü bilgilendirme çalışmalarını yapıyoruz. Ancak takdir edersiniz ki bu sınırlı bir süredir. Biz elimizden geleni yapacağız.”  Türkiye ile Ermenistan arasında varılan mutabakatın çerçevesinde parafe edilen ve dipilomatik ilişkilerin kurulmasının yanısıra sınırın açılmasını da öngören protokollerin, onay için Türk ve Ermeni parlamentolarına sunulmasından önce bir “iç istişare süreci” nin yürütülmesi öngörülüyor. Ahmet Davutoğlu da bu amaçla bilgilendirme turlarına başladı.


Davutoğlu, Şahin ile yaptığı bir saatlik görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Dış politikada hangi adımı atarsak atalım, hangi girişimlerde bulunursak bulunalım, bütün bu politikaların nihai meşruiyet kaynağı yüce Meclisimizdir” dedi.

Deniz Baykal randevu verdi MHP reddetti
Ermeni açılımı ile ilgili olarak, TBMM’de grubu bulunan ve seçimde yüzde birin üzerinde oy alan partilerin liderlerinden randevu talebinde bulunduğunu anlatan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Meclis, yeni yasama yılına başlamadan önce bu bilgilendirmeleri yapmak istiyoruz. İnşallah en kısa zamanda olur” diye konuştu. Bu arada, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na önümüzdeki salı günü için randevu verirken, MHP randevu talebini reddetti. MHP Genel Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, “MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye-Ermenistan ilişkileri ve son olarak parafe edilen protokoller hakkındaki görüşlerini esasen bütün açıklığıyla ortaya koymuştur. Dışişleri Bakanı’nın görüşme talebi ile ilgili olarak AKP hükümetinin bu konudaki görüşlerini Türk Milleti ile paylaşması ve TBMM Genel Kurulu’nda ortaya koymasının daha yararlı olacağını düşünülmektedir” denildi.