Adıyaman merkez Karadağ Mevkiinde bilimsel çalışmalara yeni bir yön verecek olan 66 ile 72 milyon yıl öncesine ait balık dişleri tespit edildi. Çeşitli balık türlerine ait olduğu belirlenen onlarca balık dişinin canlı balık dişlerindeki gibi parlaklığını koruduğu görüldü. Milyonlarca yıl geçmesine rağmen günümüze kadar gelen balık dişleri bilim dünyasını heyecanlandırdı.
Kayaçlara meraklı bir vatandaşın yürüyüş yaptığı sırada fark ettiği fosil balık dişleri, Adıyaman Müze Müdürlüğüne bildirildi. Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, fosillerin bulunduğu bölgede incelemede bulundu. İlk etapta Eosen ve Üstkretasa dönemine ait olduğu tahmin edildi.
Adıyaman Müze Müdürlüğü tarafından 10''a yakın balık dişi incelenmesi amacıyla İstanbul Üniversitesi Jeoloji Bölümünden Prof. Dr. Ercan Özcan''a gönderildi. Laboratuvarlarda yapılan analiz sonrasında dişlerin Maastrihtiyen dönemine yani 66-72 milyon yıl öncesine ait olduğu tespit edildi. Kaya parçalarında ayrıca orbıtoıdes, omphalocyclus ve loftusıa fosıllerinin olduğu tespit edildi.
Tarihi yapılarının yanında son günlerde fosiller ile de adından söz ettiren Adıyaman''da, daha önce Tut ilçesi Hacı Muhammet Dağında 2020 yılında yaklaşık 5 hektarlık alanda milyonlarca deniz canlısı fosili ortaya çıkmıştı.
Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, "Adıyaman il sınırları Karadağ Mevkiinde yapmış olduğumuz araştırmalarda nimulites ve balık dişlerine ait fosiller görüldü. Bu fosillerde, Adıyaman''daki diğer fosillerden farklı olarak balık dişlerini görmekteyiz. Bu balık dişleri sanki ilk günkü gibi karşımıza çıkıyor. Parlak ve yassı bir şekildedir" ifadelerini kullandı.
Mehmet Turan adlı vatandaş ise "Kayaların arasında balık dişlerinin fosil şeklinde ortaya çıkması Adıyaman''ın tarihi olarak ne kadar çok eskiye dayandığını gösteriyor. Bu balık dişleri bizi çok heyecanlandırdı ve ilgimizi çekti" dedi. (DHA)