Cumhuriyet Müzesi’nde kurulan sesli ve görüntülü rehber sistemiyle, gençlere Türkiye’nin nasıl kurulduğu anlatılıyor, Atatürk ile ilgili bilgiler veriliyor
Türkiye’de ilk kez Cumhuriyet Müzesi olarak kullanılan İkinci Meclis’te, yetişkinler, çocuklar ve işitme engeliler için ayrı anlatımlar içeren sesli-görüntülü rehber sistemi ücretsiz hizmete sunuldu. Merkezi Almanya’da bulunan Tonwelt firması, Cumhuriyet Müzesi’nde kullanılmak üzere 36 parçadan oluşan sesli rehber sistemini, Kültür ve Turizm Bakanlığına,sponsorluk yoluyla hibe etti. Müzeye gelenlerin ücretsiz kullanabildiği rehber cihazlarda, yetişkinler, çocuklar ve işitme engeliler ile yabancılar için ayrı bölümler bulunuyor. Metinleri uzmanlarca hazırlanmış yetişkinler için olan bölümde, eserlerin numarası tuşlandığında, konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler sunuluyor.
Müzede bir ilk daha...
Atatürk’ün 10. yıl nutkunu okuduğu mikrofonun anlatıldığı bölümün hemen arkasından ziyaretçilere bir de sürpriz yapılıyor ve Atatürk’ün 10. yıl nutkunu okuduğu görüntüsü ve sesi ekrana geliyor. Atatürk’ün baklava dilimli süveterinin sergilendiği vitrinin önünde çocuklar için de bir sürpriz bulunuyor. Süveterin hikayesinin anlatımının ardından Atatürk’ün Florya Köşkü’nde manevi kızı Ülkü’yle geçirdiği anların görüntüleri ekrana yansıyor. Böylece çocuklar, hem görsel hem de işitsel olarak tarihi öğreniyor, Atatürk’ü görüyor. Firmanın Türkiye Direktörü Abbas Güngördü, “Atatürk sevgisini aşılamak için böyle bir şey hazırladık. Modern Türkiye’nin kurulduğu, devrimlerin yapıldığı bu yeri, yeni nesillere daha etkili anlatmak istedik. Cumhuriyet’in birçok ilkleri burada yapıldı, bu da ilklerden biri” dedi. (AA)
Cumhuriyet Müzesi’ni ziyaret eden çocuklar, müzedeki eşyalarla bilgi aldıklarında onun anlamını öğrendiklerini belirterek, “Akılda daha kalıcı oluyor. Çünkü hem görsel hem de işitsel olarak öğreniyoruz” diyor.