Donduran havalarda çorbanın yararı

Donduran havalarda çorbanın yararı

Kış aylarında soğuyan havalar ve deprem acısıyla geçirdiğimiz şu günlerde çorba bir kez daha hatırlandı. İşte çorbanın soğuk dondurucu havada çorbanın faydaları ve en etkili kullanım biçimi…

Hasta olmamak için yaptığımız en temel şey sağlıklı beslenme oluyor. Sağlıklı beslenmenin temel şartı ise sıcak çorba içmek ve çorbaya pulbiber, limon ve sirke eklemek. Kış aylarında havaların soğuması ve hastalıkların artmasıyla sağlıklı beslenmeye daha fazla dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle kışın içilen çorbalara eklenen pulbiber, limon ve sirke bağışıklığı güçlendiriyor. Dyt. Gizem Gençyürek, Türk mutfağında oldukça önem taşıyan, kış sofralarının vazgeçilmezi çorbalara ilişkin açıklamalar yaptı ve şöyle konuştu:

''''Beslenme programlarında sıkça yer alan çorbanın ekmek yerine geçen karbonhidrat grubu bir besin olduğunu belirterek kilo kaybı veya kilo kontrolü sağlamaya yönelik programlarımızda da yer verdiğimiz çorba, özellikle içerik bakımından sebze ve kuru baklagiller ağırlıklı pişirildiğinde liften zengin bir hale gelerek bağırsakları çalıştırır, metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybını kolaylaştırır. Kilo kaybı sağlarken kontrolsüz yeme davranışlarının önüne geçmeyi hedefleriz ve bu aşamada çorba bizim en önemli yardımcımızdır.''''

Dyt. Gençyürek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''''Sindirime de yardımcı olmasıyla ana öğünlerde başlangıç olarak tüketildiği gibi sabahları bazen kahvaltı öğünü olarak tüketilebilir. Metabolizmayı uyandırma özelliği ile kahvaltı için bir alternatif olabilir. Ancak hem tokluk hissiyatı vermesi hem de lif açısından zengin olarak kilo vermeye yardımcı olması açısından çorbanın içeriği çok önemlidir. Mevsim sebzeleri, kuru baklagiller, bulgur, esmer pirinç gibi tahıllar, sağlıklı ve az miktardaki yağ ve baharat içeriğiyle diyetimizde gönül rahatlığıyla yer alabilecek olan çorbaları fazla miktarda ve hayvansal yağ ekleyerek, pirinç, makarna, erişte, şehriye ve beyaz unu ekleyerek tehlikeli hale getirmemeliyiz.''''


Dyt. Gençyürek, çorbanın başlangıç, tek başına bir ana öğün veya alternatif olarak ara öğün olarak da tüketilebildiğine değinerek de şu bilgileri verdi:

“Aslında bu çorbanın içeriğiyle alakalıdır. İçeriğine giren malzemeler besinsel açıdan hem kaliteli protein hem kaliteli yağ hem de kaliteli karbonhidrat kaynağı içeriyorsa çorbayı tek başına bir öğün olarak tüketebiliriz. Örneğin; tavuklu/etli bulgur ve mevsim sebzeleri içeren bir çorba tek başına ana öğün olarak tüketilebilir. Daha hafif, sadece mevsim sebzelerinden oluşan veya yoğurttan oluşan bir çorba başlangıç çorbası veya ara öğün olarak tüketilebilir. Pul biber içerdiği kapsaisin maddesi ve limon ise bağırsakları çalıştırıcı özelliği ile kilo kaybına yardımcıdır. Ayrıca içerdikleri C vitamini ile bağışıklık güçlendirmeye yardımcıdır. Bu nedenle çorbalara eklenen limon, sirke ve pul biber hem metabolizmayı hızlandırıp, bağırsakların çalışmasına katkı sağlayarak kilo kaybını destekler hem de özellikle koronavirüs ile mücadele ettiğimiz bu günlerde bağışıklığımızı güçlendirmeye dolayısıyla vücut direncini artırmaya yardımcıdır.”