Coni sınırımıza yerleşiyor

Coni sınırımıza yerleşiyor

Coni sınırımıza yerleşiyor

Irak’taki işgal kuvvetleri, Bağdat yönetimi ve bölge ülkelerine karşı aşiret reisi Mesud Barzani yönetimini korumaya almak için harekete geçti. Kürt-Arap gerilimini bahane eden ABD ordusu Türkiye sınırına yakın bölgelere yerleşeceği belirtildi. Konuyla ilgili gazetecilere bir açıklama yapan Irak’taki ABD güçlerinin komutanı General Ray Odierno, ülkenin kuzeyindeki sorunlu bölgelere Amerikan askerleri konuşlandırmak istediğini söyledi. General Odierno, Amerikan askerlerini Irak’ın kuzeyine konuşlanma gerekçesini bölgedeki Arap-Kürtler gerginliğini gösterdi.

‘Güven inşası tedbiri’
Bu konuda henüz nihai kararın alınmadığını, ancak Irak merkezi hükümeti ile yerel yetkililerin bu düşünceye açık olduğunu dile getiren Odierno, Amerikan askerlerinin kuzeye konuşlanmasının geçici ’güven inşası tedbiri’ olacağını söyledi. Bu adımın, Amerikan askerlerinin Irak’taki yerleşim bölgelerinden 30 Haziran itibariyle çekilmesini öngören güvenlik anlaşmasına aykırı olacağı yorumları yapılırken, General Ray Odierno bunun Amerikan askerlerinin tamamen çekilmesi takvimini etkilemeyeceğini iddia etti.

 

Güvenlik anlaşmasına onay
Irak bakanlar kurulu, Washington ile Bağdat arasında geçen yıl imzalanan ikili güvenlik anlaşmasının halk oyuna sunulmasına olanak tanıyan kanun tasarısını onayladı. Hükümet sözcüsü Ali El Dabbağ, bakanlar kurulunun Irak cumhuriyetiyle ABD arasındaki güvenlik anlaşmasıyla ilgili referandum düzenlenmesini öngören yasa tasarısını kabul ettiğini söyledi. Yasa tasarının, tatilde bulunan ve eylülde yeniden açılacak parlamentoda onaylanması gerekiyor. ABD’nin Irak’taki askeri varlığını, BM Güvenlik Konseyi’nin tanıdığı süre olan 2008’den sonra da sürdürebilmesi için imzalanan güvenlik anlaşması, Amerikan askerlerinin 2011 sonuna kadar Irak’tan çekilmesi öngörüyor.