Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Ferah Sönmez, hipertansiyona neden olan böbrek hastalıklarının sinsi belirtilerle devam ettiğini belirterek “Fark edilmezse kalbe, böbreğe ve beyne zarar verir” dedi
ADÜ Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferah Sönmez, çocuklarda fark edilemeyen hipertansiyonun çok önemli hastalık riski oluşturduğunu söyledi. Sönmez, çocuklarda fark edilemeyen hipertansiyonun ve buna bağlı hastalıkların “sinsi” şekilde ilerlememesine neden olduğu için erken teşhisin çok önemli olduğuna dikkati çekti.
Belirtiler büyüklerdeki gibi
Çocuklarda hipertasiyonun yetişkinlerdeki gibi baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, burun kanaması gibi durumlarda teşhis edilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Sönmez, “Çocuklarda hipertansiyon fark edilemezse kalbe, böbreğe ve beyne kalıcı zarar verebilir. Bu nedenle hastalığın erken teşhisi çok önemlidir. Çocukluk döneminde hipertansiyonun saptanmasının ve tedavisi erişkin dönemdeki damar sertliği, kalp ve beyin damar hastalıklarının görülmesini azaltıyor” dedi.
Yılda bir kez kan basıncını ölçtürün
Son yıllarda özellikle çocuklarda şişmanlık, hareketsiz yaşam ve kötü beslenme alışkanlıklardaki artış nedeniyle ergenlik döneminde hipertansiyon görülme oranının arttığını söyleyen Prof. Dr. Sönmez, çocuklarda kan basıncı yüksekliğinin yüzde 85 gibi büyük sıklıkla böbrek hastalıklarına bağlı geliştiğini, daha az sıklıkla kalp damar, hormonal ve sinir sistemi hastalıklarının da kan basıncı yüksekliğine neden olduğunu ifade etti. Sönmez, sağlıklı çocuklarda yılda en az bir kez kan basıncının ölçülmesinin gerektiğini, risk faktörü varsa daha da sık ölçülmesinin önemli olacağını bildirdi. (AA)