Çinlilerin aldığı karar Huawei, ZTE, Megvii, Sugon gibi firmalarının ABD’de engellenmesi olayına karşı misilleme gibi gözüküyor.
Çinli Kamu Kurumlarında şu anda HP, Dell ve Microsoft gibi Amerikan yazılım ve donanım ürünleri kullanılıyor. Bunların olaydan zarar görecekleri düşünülüyor. Yani Huawei olayı ile başlayan ticaret savaşının, teknoloji soğuk savaşına dönüştüğü görülüyor.
Trump yönetimi mayıs ayında yayınladığı başkanlık kararı ile, ABD şirketlerinin Çinli telekom şirketi Huawei ile iş yapmalarını yasaklamıştı. Bunların arasında Google’un Android’i, Intel ve Qualcomm’un işlemcileri de mevcuttu. Financial Times Çin Komünist Parisi merkez ofisinden geldiğini söylediği karar sonucunda, 2020 itibariyle değiştirilmesi gereken donanım sayısının 20 ila 30 milyon adet olacağını tahmin etmiş.
Değişimin 2020’de tüm cihazların % 30’u, 2021’de % 50’si ve 2022’de % 20’si olacağı kaydediliyor. Amerikalı analistler ABD’li firmaların, çoğu özel sektör olmak üzere Çin’den gelirlerinin yılda 150 milyar $ olduğunu kaydediyorlar. Analistler kamu kurumlarında Lenovo olduğunu hatırlatıyorlar. Çinli bir marka olsa da, Lenovo’nun işlemcisi Intel ve diskleri Samsung. Dolayısıyla bu değişimin hayli zor olacağı tahminleri yapılıyor.
Ancak Huawei’in bu çatışmayı yıllardır beklediğini, bu nedenle hazırlıklı olduğunu söyleyen Çinli gazeteciler var. Ancak batı basını, Windows ve Android gibi ürünlerin Çinli eşdeğerlerinin gereken olgunluk seviyesine ve geliştirici desteğine yakın olmadığını söylüyorlar. Bir sosyal medya yayınında, “Huawei’ye teknik hizmetleri kesmek, Çin’in genel araştırma, geliştirme ve işlemci kullanımında gerçek bir dönüm noktası olacak. Çin halkı, ABD teknolojisi hakkında daha güçlü algısına sahip olmayacak” yazıldı.