Çin’den gelecek aşılarla ilgili CHP’li vekilden kafaları karıştıran iddia, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca buna ne diyecek

Çin’den gelecek aşılarla ilgili CHP’li vekilden kafaları karıştıran iddia, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca buna ne diyecek

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel Çin’den gelecek korona virüs aşılarıyla ilgili dikkat çeken iddialarda bulundu.

Ali YAZAN / YENİÇAĞ -Ordu

Türkiye aşılamayı beklerken, CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel Çin’den gelecek aşıların Türkiye’de paketleneceğini ancak hazırlanan ihale şartnamesinde ciddi soru işaretleri olduğunu ifade etti. 

Adıgüzel, paketleme işleminin buz kapları ile yapılacağını fakat bunun sağlıklı olmayacağını, teçhizat ve donanım eksikliği olduğunu belirtti.

adiguzel.jpg

CHP'li Mustafa Adıgüzel şunları söyledi:

"NE KADAR SAĞLIKLI OLACAĞI ŞÜPHELİ'

“Covid aşısına ne zaman başlanacağına dair herkes merak içerisinde. Sağlık Bakanlığı 11 Aralık’ta aşılamanın başlayacağını ifade etmişti. Ancak şimdi de Ocak ayının başları itibariyle başlanacağı ifade ediliyor. Bütün bunlar olurken Sağlık Bakanlığı bir ihaleye çıktı. Aşı paketleme ve karekodlama ihalesi… Belli ki aşı Çin’den büyük bir blok halinde gelecek. Yani paketlemesi Türkiye’de yapılacak. Paketleme de ihale şartnamesinde 2cc’lik flakonlarda 50 milyon şişeye bölünecek. Nasıl paketleneceğine dair detaylar yine ihale şartnamesinde var. Ancak nakil ve depolama alanlarında bir iklimlendirme şartı konulmamış. Yani soğuk zincirin sağlanması için kendinden soğutma cihazları şartnamede yok. Buz kapları ile bu işin yapılacağı anlaşılıyor. Bunun ne kadar sağlıklı olacağı şüpheli.

'BİR MANTIĞI YOK...'

Burada bir noktaya daha dikkat çekmek isterim. Aşılamanın bugünlerde olacağı belli olmasına rağmen bu konunun bugüne kadar halledilmiş olması gerekirdi. Çünkü Türkiye’de 50 milyon dozu aşı şişelerine paketleyebilecek donanımda bir firma yok. Bu konular çok özel eğitim, teçhizat, donanım ve tecrübe gerektirir. Biz bu konularda gerekli hazırlıkların yapılması gerektiğini Mart ayında söylemiştik. Şimdi 10 gün içerisinde bir firma bu işi üstlenecek, insanlar eğitilecek, cihazlar alınacak ve bu iş yapılacak. Bir mantığı yok.

'İHALENİN KİME VERİLECEĞİ BELİRSİZ'

İhalenin kime verileceğini de tabi ki takip edeceğiz. Daha düşük kapasitede de olsa Türkiye’de bu aşı paketleme işinde tecrübeli birkaç tane ilaç firması var. Bu firmaların kapasitelerini artırarak bu işi halledebileceğine dair bir umudumuz olsa da ihalenin kime verileceği henüz belirsiz.”