Çin öncelikli olarak 59 yaş altı çalışanları aşıladı sonuç 3-5 vaka. Tüm dünya aşılamaya yaşlılardan başladı sonuç vakalar uçtu

Çin öncelikli olarak 59 yaş altı çalışanları aşıladı sonuç 3-5 vaka. Tüm dünya aşılamaya yaşlılardan başladı sonuç vakalar uçtu

Tüm dünya ülkelerinde korona virüse karşı en etkili silah olarak gösterilen aşılar uygulanmaya başlarken Çin haricinde tüm ülkelerde aşılamalar sağlık çalışanları sonrası 90 yaş ve üstü bireylerden başladı. Çin’de ise 59 yaş ve üzeri bireylerin emekli olması ve evde bulunmaları nedeniyle aşılamalar risk altındaki çalışanlardan başladı. Ülkede şu an tek tük vaka görülürken açık havada maske takma zorunluluğu bulunmuyor ve başkent Pekin’de maske takanlara hasta gözüyle bakılıyor.

YENİÇAĞ/ TOLGA ŞAHİN

İlk kez Çin’in Vuhan kentinde 2019 yılının Aralık ayında görülen korona virüs salgını dünya genelinde 132 bin vakaya ulaşırken 2 milyon 86 bin kişinin de hayatını kaybetmesine neden oldu.

Dünya yaklaşık 1.5 senedir salgınla boğuşurken Çin salgının en başında aldığı önlemlerle salgının yayılmasını engelledi. Salgın çıkar çıkmaz ülke 1 ay tam kapanmaya giderken yurtdışından uçuşlarda durdurulmuştu.

Virüse karşı en etkili silah olarak geliştirilen aşılar ise tüm dünyada ülkeler tarafından vatandaşlarına uygulanmaya başlandı. Türkiye’de Çinli Sinovac firması tarafından geliştirilen CoronaVac aşısı ve Pfizer-Biontech tarafından geliştirilen aşı uygulanıyor.

Amerika’da Pfizer-Biontech ve Moderna aşıları uygulanırken İsrail’de vatandaşlarına Biontech aşısı uyguladı. Rusya kendi geliştirdiği Sputnik aşısını vatandaşlarına uygularken İngiltere, İtalya, Almanya ve Fransa’da Oxford-AstraZeneca aşısı uygulanıyor.

Tüm bu ülkelerde aşı uygulaması Sağlık çalışanlarından sonra 90 yaş ve üstü bireylerden başlayarak yapılmaya başlandı. Çin’de ise 59 yaş ve üstü bireylerin emekli olması ve evde bulunmaları nedeniyle aşılama risk altındaki çalışan bireylerden başladı.

Çin’de şu an 59 yaş altı çalışan bireylerin aşılamaları devam ederken ülkede açık havada maske takma zorunluluğu bulunmuyor. Kapalı mekanlarda ise maske takılırken mekan girişlerinde HES Kodu benzeri bir uygulama kullanılıyor.

Çin’de yaşayan Türklerin verdiği bilgilere göre ise Çin’in başkenti Pekin’de sokakta maske takanlara hasta gözüyle bakılıyor.

 

İlgili Haberler