Çikolata alırken dikkat !

Çikolata alırken dikkat !

Çikolata alırken dikkat !

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala kakao yağından yapılmış gerçek çikolatanın kilo fiyatı 100YTL'ye kadar çıkarken, altın ve gümüş kaplama çikolatalar ise 60 YTL'den alıcı buluyor.

Konya'da kurulu bir firmanın Müdürü Erol Özçelik yaptığı açıklamada, Türkiye'de, 'çikolata' adı altında çok sayıda ürün satıldığını söyledi. Kilogramı 4 YTL'den başlayan çikolataların fiyatının 100 YTL'ye kadar çıktığını ifade eden Özçelik, kakao yağından yapılmış kaliteli bir çikolatanın fiyatının ise 30 YTL'den başladığını kaydetti. Kaliteye önem verdiklerini ve ürünlerinin garantili olduğunu ifade eden Özçelik, şunları söyledi: 'Bayram öncesinde her çeşit çikolata ve şekere talep oluyor. Bizde çikolata fiyatları 65 YTL'ye kadar çıkıyor. Altın ve gümüş kaplamalı çikolatalar ise kilogramı 60 YTL'den alıcı buluyor. Bu ürünler kaliteli kakaodan üretildiği için yüksek fiyattan satılıyor. Zaten kaliteli ürün, tüketirken kendini belli eder. Ağızda eriyen çikolatadaki kakao yağı, insana ayrı bir keyif verir. Ucuz ürünlerde bu kaliteyi yakalamak, çikolatanın zevkine varmak imkansız.'

ÇİKOLATA DEMEK İÇİN BİN ŞAHİT GEREKİR

Başka bir çikolata firmasının sahibi Metin Karakurt ise şeker ve çikolatada yaşanan rekabette, bazı firmaların ayakta kalmak için maliyeti düşürmek adına hileye başvurduğunu bildirdi. Tam çikolata olmayan ürünlerde (içinde fındık, pirinç patlağı vb bulunanlar) fiyatların biraz daha çekilebildiğini söyleyen Karakurt,'Tam çikolatanın fiyatı yüksek ancak, gerçek çikolata kullanılanürünlerin fiyatları 10-15 YTL arasına kadar çekilebiliyor. Burada kakao yağı kullanılıyor ama maliyeti düşürme adına, ikinci kalite kakao tercih edilebiliyor' dedi. Karakurt, kilogram fiyatı 8 YTL'nin altında olan çikolatalara şüpheyle bakılması gerektiğini belirterek, 'Özellikle 4-5 YTL'ye satılan ürünlere çikolata demek için bin şahit gerekiyor. Buna şeker de diyemiyoruz. Ne çikolata ne de şekere benziyor. İçinde ne olduğunu anlamak için analiz gerekiyor' diye konuştu.