Tarım desteklerinin yetersiz olması, odalara ve bankalara borçlu çiftçilerin ellerindeki traktörlere kadar el konulması, girdi maliyetlerinin tavan yapması çiftçiyi sektörden dışarı iteklemeye başladı.
Kur farkı, enflasyon derken geçinmekte bile zorluk çeken çiftçiler, Ekim ayında üretici market fiyat farkının 4 buçuk kata yaklaşmasının ardından bu sene gübre kullanamadı. Bu durumun ise hasat zamanına olumsuz yansıması bekleniyor.
Bu da gelecek yıl için bir gıda krizinin ayak sesleri olarak yorumlanıyor.
Öte yandan Aydınlık’a konuşan ve “Üretici 2021-2022 üretim sezonuna gübre kullanmadan başlamak zorunda kaldı. Üreticilerimizin sezon boyunca kullanacağı gübrelere ulaşması mümkün değil” diyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise “Üretici üretmekle üreticiliği bırakmak arasında karar verme aşamasına geldi. Ürettiği ürün de maliyetini kurtarmayınca girdiye ulaşamama gibi bir kısır döngüye girilecek üretimin sürdürülebilirliği zarar görecektir.” değerlendirmesinde bulundu.
Bayraktar, “Üreticilerimiz ya gübreyi ve diğer girdileri daha az kullanacak, ya maliyet hesabı yaparak üretimden uzaklaşacak, ya da daha az maliyetli gördüğü ürünleri ekecektir. Verim ve kalitede ciddi sorunlar yaşayabiliriz. Ek girdi destekleri açıklayıp üreticimize çok geç kalmadan ulaştırılmalıdır. 4-5 ay sonra verilecek desteklerin bir anlamı olmaz” dedi.