CHP’nin sorusu karşısında Bakan Hulusi Akar sinirlerine hakim olamadı

CHP’nin sorusu karşısında Bakan Hulusi Akar sinirlerine hakim olamadı

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a, "Tank Palet Fabrikası’nı 5 kuruş bedelsiz Katar’ın büyük ortağı olduğu bir şirkete peşkeş çektiniz. 3 yıl geçti, elimizde ne Altay tankı var ne de Tank Palet Fabrikası var. Fabrikamızı neden verdiniz” diye sorudu.

MİLLİ SAVUNMA BAKANI HULUSİ AKAR SİNİRLERİNE HAKİM OLAMADI

“CEVABINI BİLİYORSUNUZ, NİYE SORUYORSUNUZ. VERMİYORLAR MOTORU”

Akar, Altay tankının motoruna ilişkin eleştiri ve sorulara da “Motor, motor, vermiyorlar motoru. Cevabını biliyorsunuz, niye soruyorsunuz? Almanya''dan alınacaktı bu, işte vazgeçti. Biz de bunun tedariki için çabalıyoruz. Yurt içinde motorun yapılması için çalışmalarda sürüyor” yanıtını verdi.

Tank Paleti Fabrikası’na ilişkin sorular üzerine Akar, “Tank Paleti Fabrikası’nın mülkiyeti tamamen hazineye aittir. Hukuk devletinde yaşıyoruz. Hukuku tanımamız lazım. Danıştay’a üç kez itiraz oldu. Bunların hepsi de bozuldu. Bu davalar reddedildi. Bu sene fabrikamızda 6 adet fırtına obüsü imal edildi” dedi.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahat Andican da "Altay tankı 2015''lerde eğer OTOKAR firmasına verilmiş olsaydı belki de şu anda yüzlerce veya 50, 100 Altay tankı olacaktı. Niye böyle bir tercih yapıldığı çok enteresan. Savunma Bakanlığı olarak bunda sizin etkiniz ne kadar oldu acaba? Bunun siyasi bir karar olduğu anlaşılıyor" eleştirisi yaptı.

ANKA’nın haberine göre; TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu''nda Milli Savunma Bakanlığı’nın 2020 yılı kesin hesap ve 2022 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelerde muhalefetin gündeminde Tank palet Fabrikası ve Altay tankının üretimi vardı.

CEYLAN: "BU TANK NE ZAMAN ÜRETİLECEK"

Komisyonda söz alan Özgür Ceylan, “Sayın Bakan, Altay tankı konusuna değinmek istiyorum. 9 Kasım 2018’de bu fabrika BMC’ye verildi, sözleşme imzalandı. Buna göre, ilk tankın 18 ay sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi gerekiyordu. Tam 36 ay geçti ancak tank ortada yok. Tank Palet Fabrikası’nı beş kuruş bedelsiz Katar’ın büyük ortağı olduğu bir şirkete peşkeş çektiniz. 3 yıl geçti, elimizde ne Altay tankı var ne de Tank Palet Fabrikası var. Fabrikamızı neden verdiniz” diye konuştu.

Ceylan, “Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 2-3 hafta önce, Altay tankının güç grubu için Güney Kore’yle niyet beyanının imzalandığını duyurdu. Basına yansıyan haberlerde, güç grubu için başta ortak üretim konuşulurken Güney Kore’den hazır ürün tedarikine geçildiği ileri sürülüyor. Bu doğru mu? Niyet beyanının esası nedir, hangi aşamadadır? Bu tank ne zaman üretilecektir” dedi.

GİRGİN: "BU KADAR AÇIK İHLAL VARKEN İHALEYİ NEDEN İPTAL ETMİYORSUNUZ"

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin de şunları söyledi:

"Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kurumsal yapısını yaralayan mevzuatlardan biri de Tank Palet’in Katar ordusuna peşkeş çekilmesidir. Hatırlayım; Altay tankı seri üretim ihalesi 9 Kasım 2018’de BMC’ye verildi. İlk tankın 18 ay sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi gerekiyordu. Tam 36 ay geçti, ''Tank nerede'' diye sorduk. BMC Altay tankını üretebilsin diye Tank Palet Fabrikası 5 kuruş bedelsiz Katar’ın büyük ortağı olduğu şirkete peşkeş çekildi. Bununla da kalınmadı, BMC’ye Karasu’da 2 milyon metrekare hazine arazisi, üstelik kamulaştırması da yapılarak tahsis edildi. Bu da yetmedi, üzerine değeri 1,5 milyar lirayı bulan süper teşvik verildi. Aradan yıllar geçti, elimizde ne Altay tankı var ne de Tank Palet Fabrikası var. Tedarikini sağlayamamış, ön anlaşmaları yapamamış deneyimsiz bir şirkete, üstelik Katar’ın büyük ortağı olduğu şirkete Tank Palet ihalesi neden verildi? Bu kadar açık ihlal varken ihaleyi neden iptal etmiyorsunuz?"

ANDİCAN: "BMC''NİN TANK ÜRETİMİ KONUSUNDA HİÇBİR DENEYİMİ YOK"

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahat Andican da şu eleştirileri yaptı:

"Altay tankı ihalesinin OTOKAR firmasından alınarak BMC firmasını verildiğini hatırlatan Andican, “Şimdi ilginç olan iki şey var: Biri; BMC''nin o güne kadar tank üretimi konusunda hiçbir deneyimi yok, sadece taşıt. OTOKAR Almanlarla ortak. Şimdi buradaki önemli olan şey şu: BMC ise yine kendisi gibi hiçbir ‘know-how’a sahip olmayan, tank üretimi konusunda becerisi olmayan kimle ortak? Katar''la ortak. BMC''ye 3,5 milyar değerinde bu Altay tankı seri üretimi veriliyor. O zamanki Sayın İsmail Demir, ‘İlk Altay tankı 18 ay sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilecek, hayırlı olsun’ diyor ve yine Cumhurbaşkanlığı 2020 Programı''nda da Altay tanklarının teslim edileceği söyleniyor. Fakat 2 yıl geçiyor, bir ses yok, daha önce de söylendiği gibi.

BMC''ye özellikle bir destek verilerek uzmanı olmadığı bir alanda büyük bir savunma sanayii şirketi haline dönüştürebilmek adına... Altay tankı 2015''lerde eğer OTOKAR firmasına verilmiş olsaydı belki de şu anda yüzlerce veya 50, 100 Altay tankı şeyde olacaktı. Niye böyle bir tercih yapıldığı çok enteresan! Savunma Bakanlığı olarak bunda sizin etkiniz ne kadar oldu acaba? Bunun siyasi bir karar olduğu anlaşılıyor ve tabii önemli olan konu, biraz önce konuştuğumuz şey, Altay tankında kullanılacak olan şanzımanın ya da transmisyon aparatının Güney Kore''nin kendi tanklarında kullanmadığı veya kullanmak istemediği, yetersiz bulduğu şeyler olması. Bu ciddi, önemli bir şey ve 2024''te BMC Power''ın tanklar için geçerli olan 1500 bg''lik motorları üretebileceği söyleniyor. Motor sorunu hallolabilir ama şanzıman sorununu, transmisyon meselesini halletmek herhâlde mümkün değil. Bütün bunların, maalesef siyasetin bu işe karışması, desteklenmesi gereken teknolojiyi desteklememesinden ve siyasi tercihlerden ortaya çıktığını anlıyoruz."