Sözcü gazetesinden Seda Önceler'in haberine göre, İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi, müftülük olarak kullanılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsis edildi. Kararın ardından önceki hafta tahliye işlemlerine başlanırken, bahçe için yeni bir yer tahsis edilmedi.
CHP heyeti, bugün sabah saatlerinde Botanik Bahçesi'nin de bulunduğu kampüse gitti. Kapıdaki görevliler "Rektörlüğü talimatı var, içeriye alamayız" deyince, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, "Bir milletvekili nasıl üniversite binasına alınmaz" diye tepki gösterdi
'ÖĞRENCİLERİN LABORATUVARA İHTİYACI VAR'
Bitkilerin sökülmesi halinde türlerin yok olacağını söyleyen Şeker, "Burası 85 yıl öncesinden başlayan çalışmalarla kurulmuş, İstanbul Üniversitesi'ne bağlı İstanbul'un en eski Botanik bahçesi. Burada türü tükenmekte olan bitkiler tekrardan canlandırılıp, doğayla buluşturuldu. Bu bitkiler bulunduğu yerden söküldüğü taktirde bu kültür ve bu genetik türler yok olacaktır. Biz 15 dönümlük bu alanın müftülüğün gezi ve çiçek bahçesi olarak kullanılmasını doğru bulmuyoruz. Müftülüğün bu ihtiyaçları başka yerlerde karşılanabilir. Hızla yok olmakta olan ormanlarımızdaki ağaçları koruyacak olan öğrencilerin bir laboratuvara ihtiyacı var."
CHP'li heyet daha sonra bölgeden ayrılırken, üniversite yönetiminin bahçenin akıbeti için toplantı yaptıkları belirtildi.
NE OLMUŞTU?
Mustafa Kemal Atatürk'ün davetiyle Türkiye'ye gelen Alman Prof. Dr. Alfred Hilbron tarafından 1935 yılında kurulan botanik bahçesi, 2015 yılında İstanbul Üniversitesi'nden alınarak müftülük hizmetlerinde kullanılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsis edilmişti. 5 bini aşkın bitki türünün bulunduğu İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi'nin devredilme gerekçesinin ise ‘Osmanlı döneminde bu alanda Şeyhülislamlık makamının bulunması olduğu' ortaya çıkmıştı. Bahçenin nereye taşınacağı ise açıklanmamıştı.