Patronlar Dünyası’nda yer alan habere göre, Yavuzyılmaz, hazinenin günlük 45 bin araç geçişini garanti ettiğini, geçiş ücretinin ise KDV hariç 15 Euro (134 TL) olarak belirlendiğini açıkladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın, Çanakkale’nin Lapseki ve Gelibolu ilçelerini birbirine bağlayacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü’ne ilişkin yönelttiği sorulara yanıt verdi. Yavuzyılmaz: "Şirket köprünün maliyetini yaklaşık 3 yılda çıkarıyor. Sözleşmedeki birim fiyatlarla hesaplandığında her yıl şirketin kasasına 2 milyar 173 milyon TL girecek” dedi.
“GEÇİŞ ÜCRETİ 134 TL"
Yapımı süren 1915 Çanakkale Köprüsü’nün sözleşmedeki maliyet bedelini soran CHP’li Yavuzyılmaz, “Gelen yanıta göre bu maliyet 7 milyar 145 milyon TL. Sözleşme gereğince 1915 Çanakkale Köprüsü’nde otomobil araç geçiş ücreti 15 Euro + KDV” dedi.
“MALİYETİ 3 YILDA ÇIKIYOR"
Köprünün işletmeye açılacağı tarihten işin devredileceği tarihe kadar geçecek sürede hazinenin her gün 45 bin araç için garantisi verdiğini belirten Yavuzyılmaz, : “Şirket köprünün maliyetini yaklaşık 3 yılda çıkarıyor." dedi. Sözleşmedeki birim fiyatlarla hesaplandığında her yıl şirketin kasasına 2 milyar 173 milyon TL girecek. Sözleşmenin süresi ise 16 yıl 2 ay olarak belirlenmiş. Köprü, Karayolları’na devredilene kadar geçecek olan sürede şirketin kasasına girecek olan parayla en az 3 tane 1915 Çanakkale Köprüsü yapmak mümkün”
“VATANDAŞIN SIRTINA YÜK”
Vatandaşların işsizlikle, yoksulluk ve ekonomik krizle yaşam mücadelesi verdiğini ifade eden Yavuzyılmaz, “Bu köprü geçişleri hazine garantileriyle vatandaşımızın sırtına daha fazla yük yükleyip yandaşı zengin etmek yazıktır, günahtır” dedi.
2017 yılında yapılan ihaleyi Daelim (Kore) - Limak - SK (Kore) - Yapı Merkezi OGG kazanmıştı.
Ortak girişim grubu köprü ve otoyol yapımı için 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 lira proje bedeli ve 5,5 yıllık yapım süresi dahil toplam 16 yıl 2 ay 12 gün işletme süresi teklif etti. En kısa sözleşme süresini teklif eden grup ihaleyi kazanmış oldu.