Atatürk Orman Çiftliği arazilerinin 1 milyon metrekarelik alanının “Tarımsal üretim alanı” adı altında kiralama yöntemiyle ihaleye çıkarılması, Meclis gündemine taşındı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle önerge veren CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, 24 Nisan 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yer alan ilana göre; AOÇ’nin Yenimahalle Susuz Mahallesi'ndeki 657 bin metrekarelik, Etimesgut Bahçekapı Mahallesi'ndeki 181 bin 644 metrekarelik ve 118 bin 848 metrekarelik taşınmazlarının tarımsal üretim alanı olarak kiralanması için açık artırma usulüyle 6 Mayıs 2019 tarihinde ihale yapılacağı bilgisinin kamuoyuna yansıdığı ifade etti.
İlanda ayrıca, 657 bin metrekarelik alan için yıllık 65.700,00 TL, 118 bin 848 metrekarelik 11.884,80 TL, 181 bin 644 metrekarelik alan için de 18.164,40 TL+KDV tahmini bedel öngörüldüğü bilgisinin yer aldığını belirten Emir, “Yaklaşık 1 milyon metrekarelik alanın “tarımsal üretim alanı” adı altında kiralama yöntemiyle ihaleye çıkartılmasının gerekçesi nedir?” diye sordu.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede Atatürk’ün yerli-yabancı birçok tarım uzmanını köşküne davet ederek, Türk köylüsünü ve çiftçisini çağın gerektirdiği yeniliklere kavuşturmak amacıyla kurduğu, tarımsal endüstrinin temellerinin atıldığı AOÇ arazilerinin bunca yıl talan edildiğini söyledi.
“Atatürk'ün ‘özelliğinin olduğu gibi korunması koşuluyla’ hazineye bağışladığı AOÇ, AKP döneminde bir vurgun kapısı haline dönüşmüştür. Bunun Sayıştay raporlarında da pek çok kez eleştiri konusu olduğunu biliyoruz” diyen Emir önergesinde, “Sayıştay’ın denetim raporlarında yer alan ‘AOÇ’nin kiralama sürecinde en çok geçici yapılaşma baskısıyla karşı karşıya kaldığı ve bunun da giderek kalıcı yapılaşmaya dönüştüğü’ ifadeleri göz önüne alındığında, söz konusu arazilerin kiralanma şartları neden açıklanmamaktadır?” sorusunu yöneltti.
Özellikle sağlıklı gıdaya erişiminin büyük önem taşıdığı günümüz koşullarında “tarımsal üretim alanı” diye adlandırılan ihale konusunun içeriğinin kamuoyuna açıklanmasının düşünülüp düşülmediğini soran Emir ayrıca, 1 metrekarelik alanının yıllık yaklaşık 10 kuruş tahmini bedelle ihaleye çıkarılmasından nasıl bir fayda umulmaktadır?” diye sordu.
CHP’li Emir, “ İhalenin takipçisi olacağız. AOÇ Müdürlüğü yeni bir talan peşinde ise ve belli kişi ve kurumlar bunun için ellerini ovuşturuyorsa hiç heveslenmesinler. AOÇ’nin asıl sahibi halktır.” dedi.